BOOZE COOPERATIVA

Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Κολοκοτρώνη 57, βρίσκεται ο πολυχώρος  Booze Cooperativa. Πρόκειται για ένα πολυχώρο, ένα τετραώροφο κτήριο, που κρύβει μία λαμπρή ιστορία από αρχιτεκτονική και όχι μόνο άποψη.
    Η ιστορία του Booze ξεκινά γύρω στο 1850, όταν το Booze ήταν ένα από τα λίγα νεοκλασικά κτήρια που υπήρχαν τότε στην Αθήνα, λειτουργώντας ως κατοικία, ως το αρχοντικό μίας πλούσιας οικογένειας, το οποίο διέθετε χώρο στάθμευσης για άμαξες. Το κτήριο μετά από μία πυρκαγιά κάηκε και ξαναχτίστηκε αργότερα το 1919, πάνω στα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια και μοτίβα. Την δεκαετία του 1950, ο Καραμανλής έδωσε τη δυνατότητα αντιπαροχής κτηρίων, αλλά ο ιδιοκτήτης του  Booze αντιστάθηκε σε αυτό το πλήγμα. Την ίδια περίοδο το κτήριο διαμορφώνεται και μετατρέπεται σε μικρά μαγαζιά, κυρίως σε ραφτάδικα και χρυσοχοεία. Τη δεκαετία του 1980 ο νέος ιδιοκτήτης, διαμορφώνει το κτήριο, γκρεμίζει τους πρόσθετους τοίχους και με μαύρα πλακάκια που αγοράζει από διάφορες μάντρες γεμίζει τα κενά που υπάρχουν στα πατώματα. Για το λόγο αυτό, υπάρχει μέχρι και σήμερα αυτή η ιδιομορφία στο δάπεδο, δίπλα από τα ιταλικά πλακάκια να υπάρχουν τα απλά μαύρα. 
 Έτσι, το 1989, το Booze ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται το κοινό. Από τότε μέχρι σήμερα, 20 χρόνια αργότερα, αυτό το νεοκλασικό κτήριο αντανακλά ιστορίες που μένουν στις μνήμες των ανθρώπων που το επισκέπτονται, τόσο για τις ιστορίες όσο και για τα ιερογλυφικά που κοσμούν τους τοίχους του. Επιπλέον, δημιουργούνται έργα τέχνης προβάλλονται videos art, διδάσκονται σεμινάρια, γίνονται θεατρικές παραστάσεις. Το Booze συνδέεται άμεσα με κάθε μορφή τέχνης και διαθέτει μία ομάδα επιστημονικών συμβούλων, που φροντίζει ώστε να διατηρηθεί η πολιτιστική του ιστορία.
    Αυτή την περίοδο, στο Booze πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:
v     ΕΛΕΝΗ: Θεατροποιημένη απόδοση του ποιήματος από τη συλλογή του Γ. Ρίτσου «Τέταρτη Διάσταση». Δραματοποιημένη Ποίηση του Γιάννη Ρίτσου Σκηνοθ.: Δ. Μπίτου . Ερμηνεύουν: Δ. Μπίτος, Δ. Μπρέντας. Σκην.-κοστ.: Cl. Duson. Φωτ.: Β. Καψούρος. Από 7 έως 16 Μαρτίου και 23 Μαρτίου έως 14 Απριλίου
v     DREAM OF LIFE PATIE’S ZOFEN : Ψυχογράφημα της Jean Genet
Ερμηνεύουν: D. Grodon, J. Mahlke. Σκην.: Ιουλ. Ρεφενέ. Δυο γυναίκες που ζουν στα παρασκήνια, υπηρετούν την Pattie Smith κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, γίνονται σταρ στη θέση της. Από 10 έως 13 Μαρτίου.
Για να έχουμε μία καλύτερη άποψη για αυτό τον πολυχώρο μιλήσαμε με τη Μελπομένη , που είχε εργαστεί στο Booze Cooperativa για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η μικρή μας συζήτηση θεωρώ πως ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική.
  • Κατά καιρούς τι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Booze Cooperativa;
    Μ.: Κατά καιρούς ανεβαίνουν διάφορες παραστάσεις, γίνονται εκθέσεις με έργα τέχνης, εκθέσεις φωτογραφίας και γενικά στο Booze Cooperativa στηρίζουν πολύ τους νέους καλλιτέχνες και όχι μόνο.
  • Το κοινό που έρχεται να παρακολουθήσει αυτές τις εκδηλώσεις πού ανήκει ηλικιακά;
    Μ.: Το κοινό του Booze Cooperativa ποικίλλει ηλικιακά. Είναι κυρίως φοιτητές, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο. Επίσης υπάρχουν και οι μόνιμοι θαμώνες.
  • Τον καιρό που εργαζόσουν στο Booze, πώς ήταν το εργασιακό περιβάλλον και ποιες είναι οι εντυπώσεις σου;
    Μ.: Το περιβάλλον ήταν πολύ ζεστό και πολύ καλό. Όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι πολύ συνεργάσιμοι. Δεν έχω κάποιο παράπονο. Ήταν όλα πολύ όμορφα και έχω κρατήσει μόνο ωραίες εμπειρίες. Οι εντυπώσεις μου είναι ευχάριστες και πολύ θετικές.
  • Με άριστα το 10 τι βαθμό θα έδινες στο Booze Cooperativa;
    Μ.: Θα έβαζα 7. Πιστεύω ότι έχει περιθώρια βελτίωσης. Θα μπορούσε να κάνει ακόμα περισσότερες εκθέσεις. Θα μπορούσε στον κάτω χώρο να παίζει μόνιμα ταινίες στον προβολέα. Επίσης όπως έχει το σκάκι, θα μπορούσε να έχει περισσότερα επιτραπέζια παιχνίδια αλλά θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ποικιλία των προϊόντων που προσφέρει σαν καφετέρια.
  • Μελπομένη, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μου διέθεσες.
   
Αναμφίβολα, το Booze Cooperativa, είναι ένας πολυχώρος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, για να γνωρίσει το μεγαλείο που κρύβει, να παρακολουθήσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ή και ακόμα να παίξει μία παρτίδα σκάκι ή να παρακολουθήσει μία από τις εξαιρετικές διαλέξεις του Γιώργου Βέλτσου.

Σχόλια