O Phoenix του Phoenix Radio στο Lapsus Linguae



Στις μέρες μας, το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ως νέο μέσο επικοινωνίας, με την εφεύρεσή του έφερε μία νέα επανάσταση, μιας και κατάφερε να δώσει βήμα στον κάθε χρήστη του. Εκτός από τις πολυμεσικές του υπηρεσίες, το διαδίκτυο μας παρέχει τη δυνατότητα ανεξαρτήτως επαγγέλματος, να γίνουμε όλοι «δημοσιογράφοι» μέσω των blogs και των forums κά., εκφράζοντας τις απόψεις μας. Τώρα για μία ακόμα φορά το διαδίκτυο, μας δίνει την ευκαιρία να εκφραστούμε και με ένα ακόμα τρόπο. Πλέον, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό δωρεάν και να αρχίσουμε να κάνουμε εκπομπές, παίζοντας τραγούδια που μας εκφράζουν αλλά και μας ενώνουν με το κοινό μας.

Για να μιλήσουμε όμως καλύτερα για το δωρεάν ιντερνετικό ραδιόφωνο, δεν είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να γράφουμε κατεβατά με πληροφορίες, αλλά να ρωτήσουμε κάποιον που να ασχολείται με το θέμα. Κατά τη γνώμη μου, ο πιο κατάλληλος για να μιλήσει για το ιντερνετικό ραδιόφωνο είναι ο Τάσος Τσιμπλάκης, τριτοετής φοιτητής της δημοσιογραφικής κατεύθυνσης στο Τμήμα μας. Ο Τάσος εδώ και πάνω από ένα χρόνο διατηρεί το δικό του σταθμό, τον Phoenix Radio   και κάνει δύο φορές την εβδομάδα εκπομπή, μαζί με τον αδερφό του Γεράσιμο Τσιμπλάκη και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Συναντηθήκαμε με τον Τάσο, ένα πρωινό στο χώρο του Παντείου και μιλήσαμε για αυτή τη νέα σχετικά υπηρεσία, αλλά και για τον Phoenix Radio …και… Συντονιστείτε! Είμαστε On air!!!!!!!



Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το ιντερνετικό ραδιόφωνο και τι ήταν αυτό που σε ώθησε να δημιουργήσεις το δικό σου ραδιοφωνικό σταθμό;
Τ.Τ.: Η αλήθεια είναι ότι έκανα κάποιες ερασιτεχνικές ας το πούμε προσπάθειες πριν από δύο χρόνια. Έμαθα τον τρόπο που γίνεται και στη συνέχεια αποφάσισα ότι ήθελα να το κάνω λίγο πιο οργανωμένα. Έτσι τον τελευταίο χρόνο έχω στήσει τον Phoenix Radio.

Μίλησέ μας για τη διαδικασία εγκατάστασης. Είναι αρκετά περίπλοκη ;
Τ.Τ.: Περίπλοκη δεν είναι. Για ένα χρήστη που ξέρει να χειρίζεται τον υπολογιστή , ένα μέτριο χρήστη, είναι σχετικά απλή. Απλά χρειάζεται λίγος χρόνος να τη μάθεις. Ουσιαστικά αυτό που χρειάζεσαι είναι μόνο έναν υπολογιστή και ένα μικρόφωνο αν θέλεις να μιλάς κιόλας εκτός από το να βάζεις μουσική. Τα άλλα προσφέρονται τα περισσότερα δωρεάν αν ξέρεις τον τρόπο να τα βρεις.

Το όνομα του σταθμού ποιος το εμπνεύστηκε;
Τ.Τ.: Έκανα μία συζήτηση μαζί με τον αδερφό μου, που έχουμε μαζί το ραδιόφωνο και μαζί με τον πατέρα μου και … θα σε πάω τώρα κάπου άλλού. Είμαι πρόσκοπος. Στους προσκόπους, ο κάθε πρόσκοπος αποκτά ένα προσκοπικό όνομα, με το οποίο τον φωνάζουν οι άλλοι μεταξύ τους. Είναι μία παράδοση. Το δικό μου προσκοπικό όνομα είναι Φοίνικας και για αυτό το λόγο βγήκε το ραδιόφωνο Phoenix Radio.

Δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη κάνεις εκπομπή μαζί με τον αδερφό σου. Πόσο δύσκολο είναι να προετοιμάζεις, να παρουσιάζεις μία εκπομπή αλλά γενικότερα, πόσο δύσκολο είναι να συντηρείς ένα ιντερνετικό σταθμό;
Τ.Τ.: Αυτό εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις. Αν θες απλά να κάνεις μία εκπομπή μία στο τόσο και να σε ακούσει ένας φίλος σου είναι πανεύκολο. Δε χρειάζεται να συντηρήσεις τίποτα. Προσφέρονται όλα δωρεάν. Αν ξέρεις δηλαδή τους συνδέσμους να μπεις και να φτιάξεις το ραδιόφωνο, είναι δωρεάν όλα. Ούτε χρειάζεται κάτι από μέρους σου, ούτε να πληρώσεις, ούτε να εργαστείς παραπάνω. Τώρα αν εσύ θέλεις να το επεκτείνεις, να κάνεις ένα δικό σου site, που να μην έχει τόσες πολλές διαφημίσεις. Αν θέλεις μία ιστοσελίδα που να είναι αποκλειστικά για το δικό σου το ραδιόφωνο, τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τη φτιάξεις. Θέλει φαντασία για να τη σχεδιάσεις, να τη φιλοξενήσεις είτε σε κάποιον δωρεάν server είτε σε κάποιον που πληρώνεις. Τώρα η προετοιμασία της εκπομπής. Αποφασίζεις κάποια θέματα που καταρχήν αρέσουν σε εσένα και νομίζεις ότι θα αρέσουν και στους ακροατές. Συνήθως στο ιντερνετικό ραδιόφωνο κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι ελαφριά. Νομίζω ότι ο χρήστης που είναι στο ραδιόφωνο, το πιθανότερο είναι την ώρα που σε ακούει να κάνει και άλλα πράγματα, όπως το να είναι στο Facebook, είτε να κάνει μία πλοήγηση στον ελεύθερό του χρόνο. Οπότε δε θα ήταν σωστό να σκοτίσεις με κάποια πικρά θέματα την καθημερινότητα.

Πόσος χρόνος απαιτείται για την προετοιμασία μίας εκπομπής; Μπορείς να μου περιγράψεις με λίγα λογια τη διαδικασία που συνήθως ακολουθείς;
Τ.Τ.: Επειδή είναι σε συνεργασία με τον αδερφό μου και τον βλέπω καθημερινά, δε χρειάζεται ας πούμε να κάθεσαι σε ένα γραφείο, να συναντηθούμε, να το προγραμματίσουμε. Γίνεται κατά τη διάρκεια της μέρας συνήθως. Το συζητάμε από την προηγούμενη μέρα και όλη την υπόλοιπη μέρα  εκπομπής. Το συζητάμε. Θα πούμε αυτό, θα κάνουμε αυτό, θα αναλύσουμε αυτό το θέμα. Αυτό που έγινε νομίζω θα πρέπει να το σχολιάσουμε κτλ. Τώρα τα τραγούδια που επιλέγουμε, είναι φυσικά αυτά που αρέσουν σε εμάς και αυτά που είναι επιτυχίες στο σήμερα.

Τι δυσκολίες μπορούν να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια μίας εκπομπής;
Τ.Τ.: Τα ιντερνετικά ραδιόφωνα βασίζονται κυρίως σε ελεύθερους σέρβερ. Έτσι λοιπόν επειδή είναι δωρεάν δε σου προσφέρει καμία εγγύηση ότι ο σέρβερ θα είναι up όλη την ώρα. Οπότε μπορεί ξαφνικά η εκπομπή σου να σταματήσει ή εξαιτίας του μεγάλου αριθμού χρηστών που έχουν μπει να σε ακούσουν. Έχει τύχει αυτό και ιδιαίτερα στην πρώτη εκπομπή που κάναμε για φέτος, ο  server να μας εγκαταλείψει. Τώρα μπορεί να συναντήσεις κάποιους ακροατές που να τσακώνονται μέσα στο  chat, που συνοδεύει συνήθως ένα ραδιόφωνο. Εκεί προσπαθείς να τους συμφιλιώσεις και να απομακρύνεις κάποια σχόλια που περιέχουν βρισιές κτλ.

Τι κλίμα επικρατεί ανάμεσά σας στις εκπομπές και ποια είναι η σχέση σας με τους ακροατές σας;
Τ.Τ.: Το κλίμα μεταξύ μας είναι πολύ ευχάριστο. Ιδιαίτερα την ώρα της εκπομπής, πέρα από το γεγονός ότι ίσως κάποιες φορές μαλώνουμε, όπως είναι τα αδέρφια, τα ξαδέρφια όπως μαλώνουν και αυτοί. Γενικά συμφωνούμε στο πως πρέπει να είναι η δομή της εκπομπής. Όσον αφορά τη σχέση με τους ακροατές, αυτό που μου αρέσει στο διαδικτυακό ραδιόφωνο είναι το ότι είναι άμεση η σχέση με τους ακροατές, γιατί είσαι πάνω από το  chat, το βλέπεις και εσύ και οι ακροατές. Μπορείς να μιλήσεις μαζί τους, να ακούσεις τις δικές τους προτιμήσεις, τα γούστα τους, τους προβληματισμούς τους, θέματα για τα οποία  θέλουν να μιλήσουν. Παίρνεις και εσύ ιδέες από αυτούς και τις λες στο ραδιόφωνο.

Το κοινό σου είναι κυρίως νεανικό. Σε μία εποχή όπου οι δωρεάν σταθμοί αυξάνονται ραγδαία, τι πιστεύεις ότι κάνει το σταθμό σου να ξεχωρίζει και να έχει ιδιαίτερη απήχηση;
Τ.Τ.: Νομίζω το ότι είναι σωστά οργανωμένο. Ότι είναι συνεπής. Δε θα εκθέσει τους ακροατές, δε θα απογοητεύσει τον ακροατή που μπαίνει να ακούσει. Ο ακροατής ξέρει  καλά   ότι όταν θα μπει την ημέρα που έχει οριστεί θα μας ακούσει. Επίσης, νομίζω ότι έχουμε ένα ωραίο site, το οποίο έχει πληροφορίες όπως τα επαγγελματικά ραδιόφωνα. Και τώρα νομίζω ότι είναι το ευχάριστο κλίμα ανάμεσα σε εμάς που παρουσιάζουμε την εκπομπή.

Πώς θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις την πορεία του Phoenix Radio από τότε που ξεκίνησε έως τώρα και πώς φαντάζεσαι το μέλλον του σταθμού;
Τ.Τ.: Η πορεία του σταθμού θυμάμαι ότι ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Ήταν μία δοκιμαστική εκπομπή, χωρίς τίποτα, ούτε ιστότοπο, όπως μπορεί να το κάνει ένας χρήστης ερασιτεχνικά μόνο και μόνο για να τον ακούσει μία παρέα φίλων. Ξεκίνησε μπορώ να σου πω έτσι, με 7 ακροατές, που άκουγαν δοκιμαστικά και εμπιστευτικά, κάποιους φίλους και συγγενείς. Κάναμε αστεία και εκείνη την ώρα έπεσε το θέμα του ονόματος και το πώς θα κάνουμε κάτι καλύτερο και πιο οργανωμένο. Έτσι σιγά σιγά κατορθώσαμε να έχουμε μεγάλη ακροαματικότητα για ένα ιντερνετικό σταθμό και μία οργανωμένη ιστοσελίδα, που δίνει στους ακροατές παραπάνω δυνατότητες από το να ακούνε   μόνο εκπομπή.

Για να κλείσουμε, ως φοιτητής δημοσιογραφίας, τι πιστεύεις για το μέλλον των νέων μέσων;
Τ.Τ.: Νομίζω ότι όλοι οι φοιτητές τέτοιων σχολών, είτε είναι ιδιωτικής, είτε των τριών πανεπιστημίων, νιώθουν ότι το επάγγελμα είναι σε μία κρίση. Νομίζω ότι είναι δύσκολο να βρεις κάποια δουλειά σοβαρή, έστω και σαν φοιτητής. Σίγουρα οι εφημερίδες αρχίζουν και μας εγκαταλείπουν. Τώρα το διαδικτυακό ραδιόφωνο, νομίζω ότι έχει περιθώρια να αναπτυχθεί. Έχει μπει στην καθημερινότητα των ανθρώπων και αυτό θα καθοριστεί κατά τη γνώμη μου από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Δεν ξέρω αν ακούγεται σωστό, αλλά νομίζω ότι θεωρητικά κάποιος χρήστης μπορεί στο κινητό του, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι smart phone, μπορεί να ακούσει εκπομπές που γίνονται σε διαδικτυακά ραδιόφωνα, αλλά αυτό απαιτεί σύνδεση στο ίντερνετ. Γίνεται πολύ εύκολα όταν είσαι σε μία καφετέρια  είτε στο σπίτι σου και όταν έχεις Wifi σύνδεση. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει είετε στο δρόμο που δεν υπάρχει κάποια σύνδεση και πρέπει αναγκαστικά να συνδεθείς στο ίντερνετ μέσω της υπηρεσίας που σου παρέχει η κάθε εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Αν λοιπόν, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αποφασίσουν να καθορίσουν μία υπηρεσία, που να προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, νομίζω ότι θα έχουμε μία ανάπτυξη των διαδικτυακών ραδιοφώνων. 
Ουρανία Κ. Παπαδοπούλου
Αρχισυντάκτρια Lapsus Linguae
papadopoulouourania@yahoo.com

Σχόλια