Ποια ήταν η Τζένη Βάνου;


 Α δημοσίευση: alfavita.gr


 Σε ηλικία 75 ετών απεβίωσε πριν λίγη ώρα η Τζένη Βάνου. Η μεγάλη Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια έσβησε από την επάρατη νόσο, έπειτα από πολύμηνο αγώνα στο νοσοκομείο Μεταξά όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό. 




Η κατά κόσμο Ευγενία Βραχνού, έχει μείνει στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με αυτή τη χαρακτηριστική φωνή που διέθετε. Η γνωριμία της με το Μίμη Πλέσσα αποτέλεσε καθοριστικό σταθμό στην πορεία της, δίνοντας εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης. Η καριέρας της ξεκίνησε το 1959 με τη συμμετοχή της στην ελαφρά ορχήστρα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Καθ’ολη τη διάρκεια της καριέρας της γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αποκτώντας πολλές διακρίσεις όπως το 1964 στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης, όπου κατέκτησε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι «Τώρα» του Μίμη Πλέσσα, αλλά και συνεργασίες, όπως Μίμης Πλέσσας, Τόλης Βοσκόπουλος, Αττίκ, Τάκης Μουσαφίρης κά.

Σε όλη τη ζωή της ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να δίνει δικαιώματα για την προσωπική της ζωή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, βίωσε και εκείνη έντονα την οικονομική κρίση, αναγκασμένη να κλείσει το μαγαζί που είχε ανοίξει με το γιο της στην περιοχή της Νέας Σμύρνης
Το καλοκαίρι του 2013 υπεβλήθη σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο λαιμό, λόγω καρκίνου, ο οποίος με δηλώσεις της παραλίγο να φτάσει στις φωνητικές της χορδές.
Δε φοβήθηκε το θάνατο, προτιμώντας να παλέψει για τη ζωή κάτι που έκανε μέχρι και την τελευταία της πνοή. Τα τραγούδια της έχουν μείνει στην ιστορία, όχι γιατί είναι διαχρονικά ή ποιοτικά, αλλά γιατί η ερμηνεία της μπορούσε να αγγίξει τη σκληροκαρδία των ανθρώπων. Αυτή ήταν πραγματικά η Τζένη Βάνου.

Η κηδεία της θα τελεστεί στη Νέα Σμύρνη.

Επιμέλεια: Ράνια Παπαδοπούλου

Σχόλια