Μία Σχεδία Αλληλεγγύης από τον άνθρωπο για τους ανθρώπουςΑ' Δημοσίευση: alfavita.gr

Σε ένα ωκεανό προβλημάτων , μία «Σχεδία» αλληλεγγύης, αλλάζει το σκηνικό. Το πρώτο περιοδικό δρόμου, η «Σχεδία», μετρά ήδη ένα χρόνο ζωής, που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, με στόχο τη στήριξη των αστέγων, των ανέργων και των απόρων.
Η ιδέα της ίδρυσης της Σχεδίας, «γεννήθηκε» το 2007 στη Δανία. Πιο συγκεκριμένα, «Οι διαδικασίες δημιουργίας του περιοδικού δρόμου Σχεδία, ξεκίνησαν το 2007 κατά τη διάρκειας της συμμετοχής της Εθνικής ομάδας Αστέγων που είναι μια άλλη μας πρωτοβουλία που λέγεται Γκολ στη φτώχεια, στο 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο αστέγων που φιλοξενήθηκε Ιούλιο Αύγουστο του 2007 στην Κοπεγχάγη», δηλώνει ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού κύριος Χρήστος Αλεφάντης.

Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο περιοδικό, που κυκλοφορεί κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα και χαρακτηρίζεται από το ελεύθερο ρεπορτάζ και το χιούμορ, τόσο μέσα από τις λέξεις, όσο και από κείμενα πολύ καλών αρθρογράφων αλλά και κορυφαίων Ελλήνων γελοιογράφων. Το περιοδικό δεν πωλείται σε κανένα γραφείο τύπου ή κάποιο περίπτερο. Πωλείται στο δρόμο, συνήθως έξω από το μετρό. Οι πωλητές του αποτελούνται από άστεγους, άνεργους και άπορους και το 50% της τιμής του περιοδικού, μένει στους πωλητές, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα διατίθενται για την μηνιαία εκτύπωση του περιοδικού.

Ήδη οι πωλητές είναι πάνω από 170 άτομα, ενώ παράλληλα μηνιαίως η κυκλοφορία του περιοδικού αγγίζει τα 15.000 τεύχη. «Μας άρεσε πολύ το όνομα Σχεδία. Σκεφτείτε το ως εικόνα. Μετά από ένα ναυάγιο που έχει έρθει στην κοινωνία, υπάρχει μία Σχεδία, που είναι μία ελπίδα και αποπνέει και μία αισιοδοξία, γιατί σε αυτή τη Σχεδία, είμαστε όλοι μαζί. Συνεργαζόμαστε και θέλουμε να συνεργαστούμε για να φτάσουμε στο Νησί.», επισημαίνει ο κύριος Αλεφάντης.

Μέσα στον ένα χρόνο κυκλοφορίας της, η «Σχεδία», έχει δημιουργήσει ακόμα μία κοινωνική διαδικασία, τον «Καφέ που περιμένει», «Ένα απλό, σεμνό, διακριτικό κέρασμα από έναν άγνωστο φίλο σε έναν άγνωστο φίλο που δεν έχει ούτε για καφέ. Στόχος είναι να συσπειρωθεί η γειτονιά γύρω από αυτό το φλιτζάνι της αλληλεγγύης. Να βγει ο άνθρωπος από το σπίτι, να πάει με θάρρος και όλη του την αξιοπρέπεια στο καφενείο της γειτονιάς όπου θα τον περιμένει ένα καφεδάκι. Θα μιλήσει, θα πει δυο κουβέντες με τον συνάνθρωπο, θα βγει από αυτή τη μαύρη τρύπα της κοινωνικής απομόνωσης και του εγκλεισμού στους τέσσερις τοίχους του διαμερίσματος. θα βγει στο γειτονιά. Μαζί με όλους».

Πλέον, από τον Ιανουάριο του 2014,η Σχεδία καταπλέει και στη Θεσσαλονίκη, με την τοπική κοινωνία να αγκαλιάζει το όλο εγχείρημα. «Το όλο θέμα της Σχεδίας είναι συγκινητικό. Μου αρέσει που βλέπω ανθρώπους να αγκαλιάζουν τη Σχεδία. Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους χαμογελαστούς και γύρω από τη Σχεδία. Στη Σχεδία είμαστε όλοι μαζί. Όλη η κοινωνία. Και αυτό συμβαίνει, γιατί η αλληλεγγύη και η αγάπη του κόσμου έχει αποτέλεσμα.», σχολιάζει ο κύριος Αλεφάντης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να βλέπουμε την κοινωνία, να αγκαλιάζει ένα τόσο σπουδαίο εγχείρημα, όταν το κράτος είναι συνεχώς κατά κάποιο τρόπο «απών», με την κυβέρνηση να ψηφίζει όλο και περισσότερα νομοσχέδια, που όχι απλώς δεν καταπραΰνουν τους πολίτες της χώρας, αλλά τους εξαθλιώνουν περισσότερο από ποτέ. Που δεν δίνουν καμία ευκαιρία στους νέους για εργασία, που απαξιώνουν τον πολιτισμό, την παιδεία, ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτές, λοιπόν, οι πρωτοβουλίες και οι πράξεις αλληλεγγύης, δεν αποτελούν μόνο μία πράξη αλληλεγγύης, αλλά μία πράξη αγάπης και ανιδιοτέλειας. Ας γίνει λοιπόν η Σχεδία, αρωγός των συνανθρώπων μας διδάσκοντας σε όλους τι θα πει ανθρωπιά, δύναμη, κατανόηση και αγάπη για τη ζωή.


Περισσότερες πληροφορίες για τη Σχεδία αναζητήστε στο http://shedia.gr/

Επιμέλεια: Ράνια Παπαδοπούλου

Σχόλια