ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 90 χρόνια Νέος Πύργος - Παρουσίαση του βιβλίου «Χαλάλι σου» της Έ.Βατανίδου



Υπό Κωνσταντινοπολίτικες μελωδίες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014, η παρουσίαση του βιβλίου «Χαλάλι σου» της Έφης Βατανίδου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ειδικού Σχολείου στο Νέο Πύργο Ευβοίας.  Την εκδήλωση άνοιξαν ο πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοπυργιωτών Αθήνας κ. Άγγελος Ψάλτης  και ένα ακόμα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αναφερόμενοι στα 90 χρόνια από την ίδρυση του χωριού, Νέος Πύργος, από πρόσφυγες Κωνσταντινοπολίτες το 1924


Η συζήτηση για το βιβλίο ξεκίνησε με την εισήγηση της φιλολόγου κυρίας Όλγας Κοκκινόζη,  η οποία αφιέρωσε το βιβλίο στους ιδρυτές του χωριού. Η κυρία Κοκκινόζη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω παρουσίαση, αποτελεί αφορμή για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε τους προγόνους μας, οι οποίοι βίωσαν το διωγμό και κατάφεραν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν.

Έπειτα τη σκυτάλη πήρε η συγγραφέας, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο της, χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή της. Και αυτό διότι το μυθιστόρημα βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, γύρω από το πρόσωπο της γιαγιάς της, η οποία αποτέλεσε βασικό παράγοντα για τη συνέχεια της οικογένειάς της στην Αθήνα μετά τον ξεριζωμό των προσφύγων.

Ο τίτλος του βιβλίου «Χαλάλι σου-Helal Olsun » είναι σημαδιακός. Με αυτή την έκφραση οι πρόσφυγες εκείνης της εποχής, « χάριζαν» τις περιουσίες τους στους Τούρκους πριν τη φυγή.

Με ανατολίτικο άρωμα και μελωδίες που θυμίζουν τις χαμένες πατρίδες και την ιστορία ενός τόπου, η παρουσίαση του βιβλίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε μία αίθουσα κατάμεστη από κόσμο.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Χαλάλι σου», αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοπυργιωτών Αθήνας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του Νέου Πύργου Ευβοίας, με σκοπό να φέρει σε επαφή τους Πυργιώτες με την ιστορία τους.

Το μυθιστόρημα «Χαλάλι σου», της Έφης Βατανίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρη,  αποτελεί μία γέφυρα του παρελθόντος με το παρόν, διδάσκοντας στους νεότερους και όχι μόνο, μέσω της οικογενειακής της ιστορίας, το παράδειγμα των προσφύγων και το μεγαλείο  ψυχής που διέθεταν, με τον ερχομό τους στην Ελλάδα στο να ξαναδημιουργήσουν μια νέα ζωή, που στερήθηκαν λόγω πολιτικών παραγόντων.

Λίγα λόγια για την Έφη Βατανίδου
Η Έφη Βατανίδου, γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και το Μεσολόγγι. Σπούδασε Νομικά και Αγγλική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τα τελευταία 18 χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Χαλάλι σου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρης.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο αναζητήστε στο:

Της Ράνιας Παπαδοπούλου, 4-8-2014
 http://www.all4fun.gr/fun/books/9031-xalali-sou.html

Σχόλια