Συνέντευξη με το Νίκο Καλλίνη



Ένας από τους μουσικούς που με τα τραγούδια του κατάφερε να ταξιδεύει το κοινό του. Αυτοδίδακτος μουσικός, μέλος του συγκροτήματος «Εκείνος+Εκείνος», εδώ και χρόνια soloκαλλιτέχνης. Από τα χρόνια της ηθελημένης του ηρεμίας μέχρι σήμερα, ο Νίκος Καλλίνης παραμένει πιστός στις συναντήσεις του με το κοινό του, είτε βρίσκεται σε μία σκηνή, είτε «πίσω» από σημαντικά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, όπως το «Ένα σύννεφο», το ντουέτο της Ραλλίας Χρηστίδου με το Γιάννη Κότσιρα, είτε γράφοντας και ερμηνεύοντας «Μυστικά και αγαπημένα» τραγούδια «δίχως πρέπει και περιορισμούς», όπως δηλώνει και ο ίδιος. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Νίκος Καλλίνης, επιστρέφει μαζί με τη Σαββέρια Μαργιολά και τον Πέτρο Συνοδινό στο Ρυθμό Stageγια 2 μοναδικές παραστάσεις το Σάββατο 20 και 27 Σεπτεμβρίου. Λίγο πριν την έναρξη των νέων του εμφανίσεων μιλά στο all4fun και στη Ράνια Παπαδοπούλου, για τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια και όχι μόνο.


-Υπήρξατε μέλος ενός πολύ αγαπημένου συγκροτήματος, των «Εκείνος+Εκείνος», που άφησε το στίγμα του στην ελληνική δισκογραφία, με τραγούδια όπως το «Να με αγαπάς», «Χειμωνιάτικα μπαρ», « Τα Λόγια Κομμάτια» κα. Μετά από 12 περίπου χρόνια, το συγκρότημα ξαναενώθηκε με αφορμή τον ανερχόμενο τραγουδιστή Γιάννη Αλεξόπουλο.
Νίκος Καλλίνης: Ξαναβρεθήκαμε στο στούντιο με αφορμή την επανεκτέλεση του τραγουδιού « Είπες » από τον νεαρό και ταλαντούχο Γιάννη Αλεξόπουλο σε παραγωγή του Αντρέα Γιατράκου ,ο οποίος είχε επιμεληθεί και την παραγωγή στο  δίσκο «Ένα Ρόδο και ένα Αγκάθι» των «Εκείνος + Εκείνος». Σε αυτή μας την συνάντηση κάναμε και κάποια σχέδια για την πιθανότητα κυκλοφορίας ενός δίσκου που θα περιέχει τα πιο γνωστά τραγούδια των «Εκείνος + Εκείνος» τραγουδισμένα από αγαπημένους ερμηνευτές.


Ακούστε εδώ το τραγούδι "Να με αγαπάς" των "Εκείνος+Εκείνος":

-Ως  μουσικός και τραγουδοποιός, μετά τους «Εκείνος + εκείνος» ακολουθήσατε solo καριέρα. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Νίκος Καλλίνης: Ακολούθησαν τα « Χρόνια Της Σιωπής », όπως τα αποκαλώ, που ξεκίνησε σαν μια περίοδος  ηθελημένης « ηρεμίας » και « μουσικής ανακατάταξης» , όμως το 2006 η ζωή επιφύλαξε κάποια δυσάρεστα σενάρια  για μένα  και την οικογένεια μου και αυτή η προσπάθεια  να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα με πήγε σε τελείως άλλους δρόμους. Στην αρχή ήταν δύσκολα , όμως με τη βοήθεια των φίλων και συνεργατών μου ξαναμπήκα στη διαδικασία να  συνεχίσω αυτό που είχε μείνει μισοτελειωμένο. Την επιστροφή μου στην μουσική  τη χρωστώ ουσιαστικά σε αυτούς .
-Ωστόσο, κάνατε και μία μεγάλη παύση από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, χωρίς αυτό να σημαίνει την παύση της δημιουργίας, μιας και κάποια τραγούδια σας που γράφτηκαν κείνη την περίοδο δημοσιοποιήθηκαν.
Νίκος Καλλίνης: Έγραψα αρκετά  τραγούδια  αλλά  ελάχιστα δημοσιοποιήθηκαν  ,  με πιο γνωστό το «Ένα Σύννεφο» ( Ντουέτο της Ραλλίας Χρηστίδου -Γιάννη Κότσιρα ) σε στίχους Τ. Βουγιατζή.. Κάποια από αυτά τα τραγούδια έγιναν η βάση για τα «Μυστικά & Αγαπημένα», ενός συνόλου νέων τραγουδιών τα οποία , εδώ και 4 χρόνια , αργά αλλά σταθερά  εξελίσσονται και  ηχογραφούνται .

Ακούστε εδώ το τραγούδι "Ένα Σύννεφο" σε μουσική του Νίκου Καλλίνη και στίχους του Τ.Βουγατζή:

-Το 2013 κυκλοφόρησε το τραγούδι σας «Χάρισμά σου» από τη συλλογή «Μυστικά και αγαπημένα». Μιλήστε μας για αυτή τη συλλογή.
Νίκος Καλλίνης: Τα «Μυστικά & Αγαπημένα» μου τραγούδια: Γραμμένα σε δύσκολες εποχές και κυρίως σαν αντιπερισπασμός ενάντια στην τρέλα, τα τραγούδια αυτά άρχισαν να γράφονται δίχως «πρέπει» και περιορισμούς και ήδη το 2006 υπήρχαν κάποιες συνθέσεις στις οποίες είχα γράψει τη μουσική, ενώ στίχους  εκτός από εμένα  είχαν γράψει οι φίλοι και συνεργάτες  Δήμητρα Νεοφύτου, Κώστας Στάθης, Γιάννης Ζαφείρης  &  ο Τάσος Βουγιατζής .Αγαπημένα τραγούδια που τα κράτησα μυστικά ακόμα και από τους πολύ κοντινούς μου για χρόνια, μη θέλοντας να τα δημοσιοποιήσω, ίσως επειδή, λόγω χαρακτήρα, πολλές φορές τα σχόλια και οι κριτικές, στο παρελθόν με αποδιοργάνωσαν και με έσπρωξαν μακριά από τα μουσικά μονοπάτια που ήθελα αληθινά να βαδίσω. Καλά ή κακά, άρτια ή μισοτελειωμένα, είναι για μένα πολύτιμα καθώς, παρά τις όποιες δυσκολίες, γράφτηκαν σε ένα καθεστώς σπάνιας εκφραστικής ελευθερίας…

Δείτε εδώ το βιντεοκλίπ του τραγουδιού "Χαρισμά σου":

-Παράλληλα , συμμετέχετε και στην ταινία «Το τελευταίο πέρασμα» στην ερμηνεία και στη σύνθεση κάποιων τραγουδιών. Μιλήστε μας για αυτή την εμπειρία σας
Νίκος Καλλίνης: Έργο ζωής για τον φίλο και συνεργάτη στιχουργό Γιώργο Πολυμενάκο , η μουσική ταινία  το «Τελευταίο Πέρασμα» ξεκίνησε σαν απόπειρα  να αποδοθεί ένας φόρος τιμής και μνήμης στον Γιάννη Λεμπέση , ένα καλό φίλο που «έφυγε» νωρίς, μέσα από τα τραγούδια που κατά καιρούς εγώ και ο Πέτρος Συνοδινός είχαμε γράψει σε στίχους του Γιώργου, αλλά και γράφοντας νέα που θα εξυπηρετούσαν την πλοκή της ταινίας. Έγινε όμως κάτι παραπάνω από μια μουσική ταινία:  α) Στα 10 περίπου χρόνια που κράτησαν τα γυρίσματα της ταινίας , έγινε το ντοκιμαντέρ της διάλυσης της Επισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, βασικής πηγής εισοδήματος για την πόλη,  και β) μια μουσική, οπτική και μυθοπλαστική υπόμνηση ότι πιθανόν να είναι εφικτό, αυτό που φαντάζει αδύνατο να συμβεί:  δηλ. να σπάσουμε τα δεσμά που μας καταπιέζουν και μας χωρίζουν - όποια κι αν είναι αυτά. Απαραίτητη προϋπόθεση: Η αλληλεγγύη και η συνεργασία..Αυτά ως προς τις γενικές επιδιώξεις. Αλλά υπήρξαν και 2  "παράπλευρες ωφέλειες": Πρώτον , στάθηκε  η αφορμή να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε με την Σαββέρια Μαργιολά...και  δεύτερον , άρχισε να σχηματίζεται η ιδέα της παράστασης που αργότερα ονομάστηκε «Προς Την Επόμενη Θάλασσα»

-Για δεύτερη χρονιά επιστρέφετε στο Ρυθμός Stageμε τον Πέτρο Συνοδινό και τη Σαββέρια Μαργιολά. Τι θα περιλαμβάνει το φετινό σας πρόγραμμα ;
Νίκος Καλλίνης: Η παράσταση « Προς την Επόμενη Θάλασσα » είναι ένα τρίωρο μουσικό ταξίδι που περιλαμβάνει μια επιλογή από τα τραγούδια της μουσικής ταινίας ‘’Το Τελευταίο Πέρασμα ‘’ των Γ.Πολυμενάκου – Α.Ιωαννίδη , τραγούδια όπως τα «Λόγια Κομμάτια» από την ιστορία των «Εκείνος + Εκείνος», τα «Βράδια βροχερά» του  Πέτρου, το ήδη αγαπημένο «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις» της Σαββέριας καθώς και μερικές, προσεκτικά επιλεγμένες διασκευές κλασσικών ελληνικών και ξένων τραγουδιών. Επίσης και νέα , ανέκδοτα ακόμα , τραγούδια όπως τα «Κέρματα» της Μαρίας Σαχπασίδη ……Και …γλυκά ανακατέματα  με  τη Σαββέρια να τραγουδά  «Είσαι Ότι Έχω»  , τον Πέτρο   «Αγάπη , τι Δύσκολο πράγμα»   και όλοι μαζί τα «Χειμωνιάτικα Μπαρ» …Μαζί μας φυσικά το δίδυμο-φωτιά Κ.Νιχωρίτης (μπάσο)  και Δ.Αιγινίτης (τύμπανα ,κρουστά ,φωνητικά ) . Είμαστε  παρέα και μας αρέσει να το δείχνουμε…. Για 2 Σάββατα  , 20 & 27 Σεπτέμβρη στη φιλόξενη σκηνή του «Ρυθμού stage»

-Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια ;
Νίκος Καλλίνης: Τα βήματα θα τα καθορίσει η Επόμενη Θάλασσα , το επόμενο όραμα ,η επόμενη πρόκληση. Αυτό τον καιρό λειτουργώ  κυρίως με το ένστικτο και το συναίσθημα και  « όπου η καρδιά με οδηγεί ,εκεί μονάχα πάω ..»   όπως λέει ένα τραγούδι των «Εκείνος + Εκείνος» ..Δεν θέλω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια γιατί οι καιροί κρύβουν εκπλήξεις συνήθως όχι ευχάριστες και το καλάθι καλύτερα να είναι μικρό…Ζώ  και πολεμάω  το σήμερα , άντε και λίγο το αύριο ..Για το μεθαύριο ούτε λόγος!! Πάντως από πλάνα και σχέδια  άλλο τίποτα ..Μόλις τελειώσαμε το mix  στα «Κέρματα» σε στίχους και μουσική της Μαρίας Σαχπασίδη και ήδη σχεδιάζουμε το videoclip που θα συνοδέψει το τραγούδι..Με τον Πέτρο διασκευάσαμε το τραγούδι του Β.Τσιτσάνη  «Της Ταβέρνας το Ρολόι» ,  που θα περιέχεται στον νέο δίσκο της Σαββέριας .Αυτές τις μέρες ολοκληρώνουμε το mix  και επίσης σχεδιάζουμε το videoclip που θα συνοδέψει το τραγούδι.. Η Σαββέρια επίσης ερμηνεύει το «Είσαι ότι Έχω»  των «Εκείνος + Εκείνος» το οποίο πιθανότατα θα περιέχεται στη συλλογή που θα περιλαμβάνει τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος τραγουδισμένα από αγαπημένους ερμηνευτές.

-Ένα μήνυμα προς το κοινό
Νίκος Καλλίνης: « Πάρε δύναμη από μικρές καθημερινές χαρές , εκτίμησε την αξία  του  να ζεις  και  μη γκρινιάζεις για  τα ασήμαντα , συμφιλιώσου  με τον χρόνο και προσαρμόσου στις αλλαγές που φέρνει…». Τα λέω κάθε πρωί σε μένα…Πιάνει ..

Σχόλια