Δισκοκριτική: Ελένη Τσαλιγοπούλου- Μελίνα Κανά «Μαζί: Ζωντανές ηχογραφήσεις 2014»



Απουσιάζοντας  μερικά χρόνια από τη δισκογραφία, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά, επιστρέφουν με ένα νέο διπλό δίσκο. Ο λόγος για το δίσκο «Μαζί», που περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις των σημαντικότερων στιγμών από τις κοινές  τους εμφανίσεις, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στους προηγούμενους μήνες.


Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επιτυχημένη μουσική συνάντηση, των δύο ερμηνευτριών, που βρέθηκαν μαζί στη σκηνή έπειτα από 16 χρόνια, χαρίζοντας στο κοινό αυτό το δίσκο, ανταποδίδοντας τη στήριξή του, όπως αναφέρει στο βιβλιαράκι του  δίσκου και η ίδια η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Ο δίσκος περιλαμβάνει συνολικά 30  τραγούδια, γραμμένα από τους σημαντικότερους δημιουργούς: ρεμπέτικα, λαϊκά, παραδοσιακά, αλλά και τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία των δύο καλλιτέχνιδων.
 
Ακούγοντας το τραγούδι «Φωτιά στο λιμάνι», που αποτελεί το εναρκτήριο τραγούδι του 1ου δίσκου, μπορείς εύκολα να καταλάβεις τη μουσική χημεία ανάμεσα στις δύο ερμηνεύτριες, πράγμα που επιβεβαιώνεται με όλα τα τραγούδια του δίσκου.

Η μουσική στον πρώτο δίσκο, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται  έντεχνα και παραδοσιακά κομμάτια κυρίως, αλλά και η ερμηνεία των κομματιών αφήνει στον ακροατή την αίσθηση του αέρα. Ίσως βέβαια σε αυτό να συμβάλλει και η επιλογή των τραγουδιών. Τα κομμάτια που ξεχώρισα είναι το «Εγώ σ΄ αγάπησα εδώ», τα «Παιδιά των δρόμων», το «Χίλιες σιωπές»,  το «Δε μας συγχωρώ» και τα «Ξωτικά». Ιδιαίτερη στιγμή στο δίσκο αποτελούν οι «Τυφλές ελπίδες». Ένα αγαπημένο τραγούδι, ερμηνευμένο από  τη Μελίνα Κανά με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Θα μπορούσα να πω ότι είναι η μόνη ερμηνεύτρια, που αποδίδει αυτό το βαθύ συναίσθημα που περιγράφουν οι στίχοι μέσω της ερμηνείας της. Ωστόσο , το δυσκολότερο σημείο σε μία ζωντανή ηχογράφηση για ένα καλλιτέχνη είναι να κερδίσει με την ερμηνεία του το κοινό , στα τραγούδια που έχουν εκτελεστεί από άλλους καλλιτέχνες. Το «Για πού το ‘βαλες καρδιά μου»,  σε στίχους της Νατάσας Μεσσήνη και μουσική του Ορφέα Περίδη, κατά τη γνώμη μου είναι ένα τραγούδι «ύμνος» της ελληνικής δισκογραφίας, που ερμηνεύτηκε πρώτη φορά από τον Ορφέα Περίδη. Πρόκειται για μία ευχάριστη έκπληξη στο δίσκο, γιατί είναι ένα τραγούδι που δύσκολα το συμπεριλαμβάνουν σε ζωντανές εμφανίσεις, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου να δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Το ίδιο ισχύει και για το «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» του Ορφέα Περίδη, σε ζωντανή εκτέλεση της Μελίνας Κανά. 

Ο δεύτερος δίσκος από την άλλη περιλαμβάνει  κυρίως λαϊκά, παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια. Από αυτά τα 14 τραγούδια, ξεχώρισα το τραγούδι «Μοιραία» των Σωκράτη Μάλαμα και Μανώλη Ρασούλη, το «Παραμιλητό» του Κώστα Λειβαδά, το «Φέρτε μια κούπα με κρασί» των Απόστολου Καλδάρα και Χαράλαμπου Βασιλειάδη, τα παραδοσιακό «Κάθε δεκαπέντε/Γιάντα» και  «Τα παιδιά της γειτονιάς σου»,  «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν» του Μάρκου Βαμβακάρη, ο «Αύγουστος» του Νίκου Παπάζογλου και το «Αερικό» του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ειδικά στον Αύγουστο και στο Αερικό, η φωνή της Μελίνας Κανά είναι βελούδινη και πάρα πολύ συναισθηματική.

Συνολικά, θα  μπορούσα να χαρακτηρίσω τα τραγούδια του δίσκου ως «Κλασικά» και απολύτως διαχρονικά. Και αυτό γιατί μέσα στην πάροδο του χρόνου, όσες φορές και αν τραγουδηθούν πάντα θα καταφέρνουν να παρασύρουν το κοινό. Όσο για τη Μελίνα Κανά και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτή τη δεύτερη συνάντησή τους, μετά από 16 χρόνια, κατέφεραν για μία ακόμη φορά να μας ταξιδέψουν σε γνώριμα μουσικά μονοπάτια, που δεν χάνονται ποτέ μέσα στο χρόνο. Το μεγαλύτερο στοίχημα για ένα καλλιτέχνη, είναι να μπορεί να προσελκύσει σε ό,τι και αν κάνει το κοινό του, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Οι δύο ερμηνεύτριες, δεν έχουν κερδίσει απλά ένα στοίχημα, αλλά «ΜΑΖΙ» με το νέο τους δίσκο μία θέση στις μουσικές συλλογές μας.

Δίσκος: «ΜΑΖΙ»
Καλλιτέχνες: Ελένη Τσαλιγοπούλου – Μελίνα Κανά
Διανομή: Feelgood Records

Σχόλια