Δισκοκριτική: «Φίλιππος Πλιάτσικας : Η άλλη πλευρά του μπλε»


Δύο χρόνια περίπου μετά την κυκλοφορία του δίσκου «Προσοχή στο κενό», ο Φίλιππος Πλιάτσικας επιστρέφει με νέα δισκογραφική δουλειά. Ο λόγος για τον διπλό δίσκο «Η άλλη πλευρά του μπλε», που κυκλοφορεί από τη Feelgood Records, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία του με τη νέα του δισκογραφική εταιρία.

Με το νέο του δίσκο ο Φίλιππος Πλιάτσικας, δεν μας συστήνει απλά την άλλη πλευρά του μπλέ αλλά μία άλλη πλευρά της Ελλάδας, όπως ονομάστηκε και ο κύκλος συναυλιών του τραγουδοποιού στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό δίσκο με 32 κομμάτια και τη συμμετοχή περισσότερων από 20 καλλιτεχνών, από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου και των γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που περιέχει νέα τραγούδια σε studio version, αλλά και αποσπάσματα ζωντανών ηχογραφήσεων από την περιοδεία του καλλιτέχνη στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη είναι και η συσκευασία του δίσκου, η οποία είναι ζωγραφισμένη από τους ίδιους του ακροατές του τραγουδοποιού, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η δισκογραφική του εταιρία σε κεντρικό κατάστημα γνωστής αλυσίδας καταστημάτων πριν μερικούς μήνες.

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας με το νέο του δίσκο ανοίγει ένα νέο διάλογο με το δυτικό κόσμο και όχι μόνο, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η μουσική είναι μία διεθνής γλώσσα. Μάλιστα ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ιδιαίτερος λόγω του περιεχομένου του, μιας και αποτελεί ένα συνοθήλευμα της έντεχνης μουσικής, ή καλύτερα της εναλλακτικής μουσικής με τη χιπ χοπ και το δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι σε ορισμένα κομμάτια, την ποίηση και την τέχνη της στιχουργικής με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό..

Από το  πρώτο cd ξεχώρισα εννέα κομμάτια. Πιο συγκεκριμένα το «Είναι η αγάπη πόλεμος» με τους Μπάμπη Στόκα και Φίλιππο Πλιάτσικα, σε στίχους των Γ. Μπαγκέρη, Ν.Χατζηκαμπάνη, Φ. Πλιάτσικα και  μουσική του Φίλιππου Πλιάτσικα, αποτελεί μία δυναμική αρχή στον πρώτο δίσκο με τους στίχους στο ρεφρέν να αναγράφουν «Δικοί σου όλοι οι πόλεμοι, παράσημά σου οι σφαίρες, όμως κρατήσαμε για μας , κάτι καινούργιες μέρες.». Στο δεύτερο κομμάτι του δίσκου, συναντάμε το Γιώργο Χωραφά και τη Νάντια Σπηλιωτοπούλου σε μία ελληνογαλλική απαγγελία του ποιήματος «Η πόλις» του Κ.Π.Καβάφη. «Απ΄την ελπίδα χτυπημένος τραγουδούν» ο Φίλιππος Πλιάτσικας με το Μίλτο Πασχαλίδη σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου. «Θα μείνω εδώ για να γυρίσεις.Απ' την ελπίδα χτυπημένος.Το ξέρω δυο ζωές θα αργήσεις.Μα έτσι κι αλλιώς είμαι χαμένος» με την απαγγελία του Αιμίλιου Χειλάκη στον «Ηδονικό Ελπήνωρ» του Γιώργου Σεφέρη να ακολουθεί. Επόμενο κομμάτι που ξεχώρισα είναι το «The Other Side of Blue», ένα ντουέτο του Φίλιππου Πλιάτσικα με τη Liset Alea. Η φωνή της Liset Alea είναι ιδιαιτέρως μελωδική και πιστεύω ότι μεταφέρει τη γαλήνη που πράγματι αντικατοπτρίζει η άλλη πλευρά της Ελλάδας, η πλευρά του πολιτισμού και της ανθρωπιάς, απαλλαγμένη από όλα τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας. Μάλιστα το συγκεκριμένο κομμάτι σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου και της Liset Alea, οπτικοποιήθηκε πρόσφατα από το Δημήτρη Συλβέστρο και μπορείτε να το παρακολουθήσετε ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο: 

Ένα πάντρεμα της χιπ χοπ μουσικής με την εναλλακτική ελληνική μουσική σκηνή, μας παρουσιάζεται μέσω του κομματιού «Day breaker»  με τη συμμετοχή των Νικήτα Κλιντ, Ογδόντα 4 και Ανδρείκελο σε μουσική των Φίλιππου Πλιάτσικα και Dominik Haas (Jahcoustix) και στίχους των Φ.Πλιάτσικα, Dominik Haas, Σταυρούλα Παγώνα και Ογδόντα 4.  Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του δίσκου είναι και η συμμετοχή του Πετρολούκα Χαλκιά με το κλαρίνο του σε τέσσερα συνολικά κομμάτια σε αυτό το διπλό δίσκο. Το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά συγκλονίζει τους ακροατές στη studio version του τραγουδιού «Η φλόγα δε θα σβήσει» με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα , που περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο, σε στίχους των Οδυσσέα Ιωάνου, Ντέπυ Χατζηκαμπάνη και Φίλιππου Πλιάτσικα. Να σημειωθεί ότι ο Πετρολούκας Χαλκιάς πρόσφατα συμμετείχε στη συναυλία του Περιοδικού Δρόμου «Σχεδία», που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη, αφήνοντας όπως πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις, με το κοινό να χορεύει ασταμάτητα.

Στο «Kavafys song», ο Gordon Gano τραγουδά το ποίημα του Καβάφη, που έχει μελοποιήσει ο ίδιος, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά, σπάζοντας με αυτό τον τρόπο τα «σύνορα» των δύο γλωσσών και συνεχίζει  ερμηνεύοντας το τραγούδι «Perfect Day» αφιερωμένο στη μνήμη του Lou Reed. Ο πρώτος δίσκος κλείνει με την απαγγελία αποσπάσματος από το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη.

Το δεύτερο cd περιλαμβάνει 20 κομμάτια και ξεκινά με την απαγγελία της Κωνσταντίνας Πλιάτσικα, συνοδευόμενη από τον Πετρολούκα Χαλκιά στο κλαρίνο, με το ποίημα «Τι είναι η πατρίδα μας » του Ιωάννη Πολέμη και τη ζωντανή εκτέλεση του κομματιού «Η φλόγα δε θα σβήσει». Σε αυτό το δίσκο αρχικά ξεχώρισα τη συμμετοχή των The Nits στα κομμάτια «In the Dutch mountains» και «Sketches of Spain». Μία από τις πιο «μαγικές» στιγμές είναι και η συμμετοχή της Liset Alea στο τραγούδι του Ορφέα Περίδη «Για πού το ‘βαλες καρδιά μου», αλλά επίσης και η απαγγελλία των Γ.Χωραφά, Ν.Σπηλιωτοπούλου, Κάτια Γέρου, Δημήτρη Ημέλλου και Αιμήλιου Χειλάκη στον «Ηδονικό Ελπήνωρ» του Γιώργου Σεφέρη. Παράλληλα ακολουθούν  δύο τραγούδια, το «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα» και το «Jelly fish», με τη συμμετοχή του Gautier. Επόμενος σταθμός στο δίσκο, η ερμηνεία της ηθοποιού και κόρης του Γιώργου Χωραφά, Ζωής Χαραφά με τον Πετρολούκα Χαλκιά στο παραδοσιακό «Κοντούλα λεμονιά», η οποία ερμηνεύει με θεατρικότητα, γλυκύτητα και πάθος το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι. Στο 14ο κομμάτι του δεύτερου δίσκου, ο Γιώργος Χωραφάς, σε ρόλο ερμηνευτή τραγουδά το «Ακόμα προσπαθώ» με το Φίλιππο Πλιάτσικα, σε στίχους των Φίλιππου Πλιάτσικα και Μ.Μηλιαράκη με ένα τόσο μοναδικό τρόπο, που δε μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Επόμενα κομμάτια η «Δίψα», ντουέτο του Φ. Πλιάτσικα με το Νίκο Πορτοκάλογλου και το «Απ’την ελπίδα χτυπημένος» σε ζωντανή ηχογράφηση με το Φ. Πλιάτσικα και τη Γεωργία Νταγάκη, η οποία ερμηνεύει αμέσως μετά και το παραδοσιακό τραγούδι «Πεντοζάλι». Το τραγούδι «Ποιος έχει λόγο στη αγάπη» δε θα μπορούσε να λείπει από το δίσκο, μιας και αποτελεί χαρακτηριστικό τραγούδι του καλλιτέχνη. Το δεύτερο cd κλείνει με ένα απόσπασμα από το «Μικρό Ναυτίλο» του Οδυσσέα Ελύτη, σε μία απαγγελία των Κωνσταντίνας Πλιάτσικα, Γιώργου Χωραφά και Νάντιας Σπηλιωτοπούλου, δίνοντας μία πιο λυρική αίσθηση στο δίσκο αλλά και στην άλλη πλευρά του μπλε.

Ένας διπλός δίσκος, πάνω από 20 ερμηνευτές, 32 κομμάτια, που εξυμνούν την άλλη πλευρά του μπλε. Ίσως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2014, αλλά και για ένα δίσκο που μόνο ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα μπορούσε να κυκλοφορήσει.

Μέσα από αυτά τα 32 κομμάτια, θα μπορούσα να πω ότι ταξιδεύεις μαζί με το Φίλιππο Πλιάτσικα στην πανευρωπαϊκή περιοδεία του και βλέπεις την άλλη πλευρά του μπλε να παίρνει ζωή μπροστά σου, μέσα από τους στίχους του Ελύτη, του Σεφέρη, του Καβάφη οι οποίοι γίνονται ένα με τους στίχους εξαίσιων στιχουργών όπως ο Οδυσσέας Ιωάννου, η Νατάσα Μεσσήνη κλπ, συνοδευόμενοι από τόσες φωνές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που γίνονται και αυτές ένα, ασχέτως με τη γλώσσα που μιλούν. Ένας δίσκος που δε πρέπει να λείπει από καμία συλλογή, όχι μόνο για το περιεχόμενό του αλλά και για αυτό το μήνυμα που περνάει στους ακροατές του. Ένα μήνυμα που μπορεί να διαφέρει για τον καθένα από εμάς, αλλά όλα αυτά τα μηνύματα συγκλίνουν όλα μαζί σε έναν κοινό παρανομαστή, στην Άλλη πλευρά του Μπλε.


Καλλιτέχνης: Φίλιππος Πλιάτσικας
Δίσκος: «Η άλλη πλευρά του μπλε»
Εταιρία: Feelgood Records

Σχόλια