Κ. Μπρουμίδης: Το αλάτι της γης

Γρηγόρης Χαλιακόπουλος : " Αν δεν υπήρχε «το αλάτι της γης», η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, η ζωή θα ήταν μια δοκιμασία σαν το μαρτύριο του Σίσυφο."

Ο συγγραφέας- δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος αυτή την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 18:45 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην οδό Σταδίου 31, παρουσιάζει το έργο του ελληνικής καταγωγής ζωγράφου, Κωνσταντίνου Μπρουμίδη, μέσω της συμμετοχής του στη διάλεξη «Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, Ο ξεχασμένος Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου των ΗΠΑ».


Γεννημένος στη Ρώμη, όπου και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά για πολλά χρόνια, ο ελληνικής καταγωγής, Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους, που κατάφερε να ζωγραφίσει την ιστορία του αμερικανικού έθνους. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, έχοντας συμπληρώσει πάνω από μία εικοσαετία έρευνας στο έργο του "Έλληνα Μιχαήλ Άγγελου", την Τετάρτη 13 Μαϊου αποπειράται να δώσει φως στις άγνωστες πτυχές του έργου του καλλιτέχνη, μέσω της διάλεξής του στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο Κτήριο της Παλιάς Βουλής.

Περιγράφοντας μερικές από τις σημαντκότερες στιγμές της ζωής του Κ.Μπρουμίδη, ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος αναφέρει "Με ελληνική την πατρική του καταγωγή, μεγαλώνει στη Ρώμη και από μικρός δείχνει μια έφεση προς τη ζωγραφική και τις τέχνες. Σπουδάζει τη ζωγραφική και τη γλυπτική ενώ φοιτεί στην Ακαδημία Σαν Λούκα. Παράλληλα εντρυφά στη ζωγραφική όλων των εποχών την  Κλασσική, Πομπηϊανή,  Ετρουσκική, Ρωμαϊκή, Μαυριτανική, και Βενετική. Μαθαίνει τη μέθοδο «φρέσκο» και «secco» και εξοικειώνεται ιδιαίτερα με το να διορθώνει τα φθαρμένα από τον καιρό αριστουργήματα του Ραφαέλο. Έτσι η Ρώμη γεμίζει από αριστουργήματα του Μπρουμίδη. Αντιδρώντας στον πόλεμο των παπικών εναντίον των Γαριβαλδικών, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για 14 μήνες. Αποφυλακίζεται με τον όρο να μην επιστρέψει στην Ιταλία.".

Η μετάβαση στην Αμερική

Σημείο αιχμής στην καλλιτεχνική δημιουργία του Μπρουμίδη θα αποτελέσει η μετάβασή του στην Αμερική. "Η φήμη του καλλιτέχνη διαδόθηκε γρήγορα. Ζωγραφίζει εκκλησιαστικά αριστουργήματα. Σε ηλικία πενήντα ετών, το 1855, αναλαμβάνει τον εξωραϊσμό του Καπιτωλίου. Έργα αθάνατα δημιουργούνται από τον μετανάστη Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, τα οποία ανεβάζουν τη φήμη του στα ύψη.  Δεν θα γνωρίζαμε τίποτε γι αυτόν αν δεν υπήρχε μια γυναίκα η Myrtle Cheney Murdock να γράψει τη βιογραφία του.", επισημαίνει ο ερευνητής.

Ωστόσο το ενδιαφέρον του ερευνητή εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται και από ένα ιδιαίτερα έντονο κοινωνικό στοιχείο εξίσου σημαντικό "Προσπάθησα να τον κάνω γνωστό στην Ελλάδα, για την ελληνική του καταγωγή, όχι του αίματος που δεν με αφορά, αλλά την πνευματική του που εστιάζεται στη γνώση του για την αρχαία ελληνική μυθολογία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Επί πλέον με ενδιέφερε το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης ήταν ένας πρόσφυγας που ξεκίνησε ως γιος ενός Έλληνα μετανάστη, να διακοσμεί κτήρια και κατέληξε να εξωραΐσει το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Μέσα από αυτή τη γνωριμία μου μαζί του, πιστεύω πως διδάχθηκα μια σπουδαία εμπειρία: Να απαντώ στους εχθρούς και πολέμιους των μεταναστών και των προσφύγων, πως αν δεν υπήρχε «το αλάτι της γης», η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ,  στη θρησκεία, στο χρώμα, στο έθνος, στη φυλή, στις ιδέες, στη φύση… στα λουλούδια… η ζωή θα ήταν μια δοκιμασία σαν το μαρτύριο του Σίσυφου.  Ίδια και απαράλλακτη. "

 

Σχόλια