Ημέρες Πολιτισμού στο Νέο Πύργο Ευβοίας



Δύο εκπολιτιστικοί σύλλογοι. Ένα χωριό. Φόντο τους; Ο πολιτισμός Για μία ακόμη συνεχή χρονιά ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννηση και ο Μορφωτικός Σύλλογος Νεοπυργιωτών Ευβοίας διοργανώνουν ένα καλοκαίρι πλούσιο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις  και με κοινό τους τόπο το Νέο Πύργο Ευβοίας.


Επιλέγοντας τον πολιτισμό στο παρόν του, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” διοργανώνει το “Φεστιβάλ Πολιτισμού 2015”  από τις 20 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου. Άνθρωποι της μουσικής, του θεάτρου και των γραμμάτων, πρόκειται να περάσουν από το χωριό της Βόρειας Εύβοιας, οι κάτοικοι του οποίου ως επί τω πλείστον είναι απόγονοι προσφύγων Κωνσταντινοπολιτών.

Το φεστιβάλ, που ξεκίνησε ήδη πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που αποτελείται από συναυλίες, ημέρες αθλητισμού, βραδιές θεάτρου για μικρούς και  μεγάλους, λαογραφικές χορευτικές βραδιές και ιστορικές παρουσιάσεις.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος, κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ, με τη λαογραφική χορευτική βραδιά “Από τη Θράκη στην Ευβοια με Ικαριώτικο Ανέμι” ,  όπου μικροί και μεγάλοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ανάλογη επιτυχία σημείωσε επίσης και η συναυλία του Βασίλη Λέκκα με τη συμμετοχή της Χορωδίας Ιστιαίας DISSENSIO , που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιουλίου. Ο γνωστός ερμηνευτής παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα εφ' όλης της ύλης, με τραγούδια του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Γκάτσου, του Ελευθερίου κ.ά.

Οι εκδηλώσεις του συλλόγου συνεχίζονται με την παιδική θεατρική παράσταση “Ο Μάγος του Οζ”,  με το Γιάννη Χριστόπουλο και σε σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα, το Σάββατο 31 Ιουλίου στον Προαύλιο Χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νέου Πύργου.

Ιδιαίτερη στιγμή για το Φεστιβάλ, θα μπορούσε να θεωρηθεί η ιστορική βραδιά, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών με την κα. Ειρήνη Σαρίογλου, την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ "Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη" για το Αϊβαλί και τα Τάγματα Θανάτου το 1922 ,σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου και πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Παράλληλα, θα προηγηθεί και η παρουσίαση του βιβλίου της Αγάπης - Μολυβιάτη Βενέζη "Το Χρονικό Των Δέκα Ημερών"στο οποίο είναι βασισμένο το ντοκιμαντέρ, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με μουσικές από τη Δύση και την Ανατολή.

Η 8η μέρα του Αυγούστου, πρόκειται να εγκαινιάσει ένα νέο κύκλο δραστηριοτήτων του συλλόγου με έμφαση τον αθλητισμό, καθώς θα πραγματοποιηθεί ο 1ος αγώνας κολύμβησης μεταξύ Πύργου – Ωρεών σε συνδιοργάνωση με το Ναυτικό Όμιλο Δήμου Ωρεών.

Από τις 9 – 17 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί η Έκθεση Φωτογραφίας “Στιγμές” του Λεωνίδα Τζανή, με φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Νέο Πύργο, ενώ από τις 14 – 19 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια έκθεση ζωγραφικής  και χειροτεχνίας “ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ” του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου “Αναγέννηση” , με έργα παιδιών και ενηλίκων , που κατοικούν στο Ν.Πύργο.

Γεγονός του καλοκαιριού αποτελεί επίσης και η μεγάλη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στις 16 Αυγούστου στην Παραλία της Νησιώτισσας σε συνδιοργάνωση με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που οι εκπολιτιστικοί σύλλογοι των δύο χωριών συνεργάζονται αναλόγως, καθώς το καλοκαίρι του 2014 συνδιοργάνωσαν τη μεγάλη συναυλία με τους Χαΐνιδες, που προσέλκυσε κόσμο τόσο από την Εύβοια, όσο και από το Βόλο, τη Λαμία, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.Οι εκδηλώσεις της “Αναγέννησης” κορυφώνονται με το μίνι φεστιβάλ θεάτρου στις 21 και 23 Αυγούστου.

Οι ημέρες πολιτισμού για το Νέο Πύργο όμως δεν σταματούν εδώ. Παράλληλα με το φεστιβάλ του τοπικού συλλόγου του χωριού τρέχει και το πρόγραμμα εκδηλώσεων  του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νεοπυργιωτών Ευβοίας (Μ.Ε.Σ.Ν.Ε.) στο πλαίσιο του “Πολιτιστικού Αυγούστου 2015”,  από την Παρασκευή 31 Ιουλίου έως το Σάββατο 29 Αυγούστου. Ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1975, με έδρα την Αθήνα, κινείται γύρω από το τρίπτυχο “Πολιτισμός-Ιστορία-Παράδοση” με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διάδοση της ιστορίας του τόπου στις νεότερες γενιές. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων  ξεκινά με ένα τριήμερο φωτογραφίας στο Δημοτικό σχολείο ( 31 Ιουλίου – 2 Αυγούστου) , υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του φωτογράφου Ανδρέα Κατσικούδη. Το τριήμερο περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα “Φωτογραφικό Αλέτρι", σεμινάριο με πρακτικές συμβουλές του επιμελητή της έκθεσης και ολοκληρώνεται με την ανοιχτή συζήτηση “Η τέχνη ως διέξοδος”.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται με δύο εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους.Στις 12 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η κουκλοθεατρική παράσταση «Πού γεννιούνται τα Παιχνίδια;» της Κυριακής Δοξαρά από το Θέατρο Σκάλα, ενώ στις 13 Αυγούστου το εργαστήριο τεχνολογίας για μικρούς εφευρέτες 8-12 ετών από τον Χριστόφορο Κάχρη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και το ιστορικό αφιέρωμα του συλλόγου με την παρουσίαση «Εκατό χρόνια από την Εξορία των Πυργιωτών στην Ανατολή (1915-2015)», με ομιλητές τον Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας κ. Βλάσση Αγτζίδη και τη φιλόλογο κα. Βασιλική Τσακόγλου στις 21 Αυγούστου και την έκθεση φωτογραφίας «Από το Βόσπορο στον Ευβοϊκό», από το αρχείο του Μ.Ε.Σ.Ν.Ε. (21-23 Αυγούστου) στο Δημοτικό σχολείο Ν.Πύργου.

Οι εκδηλώσεις  θα ολοκληρωθούν με την  παραδοσιακή γιορτή της φασουλάδας, στις 29 Αυγούστου στο Γήπεδο του Μπάσκετ του Ν.Πύργου

Τυχεροί λοιπόν θα είναι οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς περάσουν ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι με τις εκδηλώσεις  και των δύο συλλόγων, που παρά τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν εδώ και χρόνια το έργο τους, ξεπερνώντας τις κάθε είδους δυσκολίες. Γιατί...όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο και το “μαζί” δεν είναι απλά ένας δρόμος, αλλά μία στάση ζωής.

Φωτογραφία : Λεωνίδας Τζανής

Σχόλια