Κώστας Μακεδόνας: «Η παιδεία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο»

Εδώ και 30 χρόνια περίπου, ο Κώστας Μακεδόνας είναι ένας από τους τραγουδιστές που έχουν καταφέρει να μας ταξιδεύουν  με τα τραγούδια τους και τη μοναδική ερμηνεία τους, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού τους. Η κρυστάλλινη φωνή του και η θεατρικότητα στην ερμηνεία του είναι δύο χαρακτηριστικά του στοιχεία και ίσως το «μυστικό» της επιτυχίας του. Αφορμή για τη συζήτησή μας στάθηκε η συναυλία του στο Θέατρο Πέτρας στις 19 Ιουλίου, όπου θα ερμηνεύσει τραγούδια από τη μέχρι τώρα δισκογραφία του, έχοντας καλεσμένους του αγαπημένους φίλους και εξαιρετικούς καλλιτέχνες.
Ο Κώστας Μακεδόνας μιλά στη Ράνια Παπαδοπούλου, για την επερχόμενη συναυλία του, την πορεία του στα μουσικά δρώμενα, τον πολιτισμό εν καιρώ κρίσης και την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

-Στις 19 Ιουλίου θα εμφανιστείτε στο Θέατρο Πέτρας για μία μοναδική συναυλία. Μιλήστε μας για αυτή τη βραδιά
Κ.Μ.: Θα παρουσιάσουμε ωραία και διαχρονικά τραγούδια, θα υπάρξουν πολλές πινελιές χιούμορ, θα μας συνοδεύει μία δυνατή και δεμένη ορχήστρα σε ένα από τους πιο όμορφους χώρους της Αθήνας και φυσικά θα έχουμε παρέα έξι υπέροχους φίλους - καλεσμένους όπως η μεγάλη φωνή του λαϊκού μας τραγουδιού Πίτσα Παπαδοπούλου, η φωνή που έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια με πολλές επιτυχίες, Μελίνα Ασλανίδου, ο απίστευτος κιθαρίστας και μοναδικός ατακαδόρος Δημήτρης Σταρόβας, μία νέα λαϊκή φωνή που έχει πολύ δρόμο μπροστά της, η Ζωή Παπαδοπούλου, ο ορισμός του κεφιού και των ανατροπών Κρατερός Κατσούλης και ο αδερφικός μου φίλος και συνθέτης μεγάλων τραγουδιών Γιώργος Θεοφάνους!  Μαζί μας και δυο νέα κορίτσια με εξαιρετικό ταλέντο, η Βασιλική Στεφάνου κι η Σουσάνα Τρυφιάτη. 

-Ο τελευταίος σας δίσκος έγινε πλατινένιος. Πώς νιώθετε, που το κοινό σας σάς ακολουθεί πιστά, παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής;
Κ.Μ.: Τι άλλο από χαρά, ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη προς όλο αυτό τον κόσμο που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζω να έχουμε φανεί αντάξιοι αυτής της στήριξης και να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον,

-Κατά τη γνώμη σας ο πολιτισμός και η τέχνη, στην προκειμένη περίπτωση η μουσική, πάσχουν λόγω της κρίσης;
Κ.Μ.: Η κρίση χτυπάει βαθιά και  τον πολιτισμό. Μιλώντας για πολιτισμό εννοούμε όλες τις τέχνες αλλά και τις συμπεριφορές των ανθρώπων και της κοινωνίας. Βιώνουμε την κρίση του πολιτισμού και οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο και να σώσουμε ότι παραπάνω γίνεται καθώς και να δημιουργήσουμε καινούργια πράγματα.
-Και η μουσική βιομηχανία, θα καταφέρει να βγει αλώβητη από την κρίση;
Κ.Μ.: Τίποτα δεν θα βγει αλώβητο από την κρίση. Αλλά για ποια μουσική βιομηχανία μιλάμε στην Ελλάδα; Αν θεωρήσουμε πως είχαμε κάποτε "μουσική βιομηχανία", πολύ πριν την κρίση του 2010 αυτή είχε καταστραφεί λόγω πολλών αστοχιών από την μεριά των υπευθύνων των δισκογραφικών εταιριών (αμέτρητα premium και αμέτρητες παραγωγές που δεν άξιζαν) και λόγω διαφόρων συγκυριών όπως η πειρατεία .

-Συμπληρώνετε περίπου 30 χρόνια στα μουσικά δρώμενα. Ποιες στιγμές της πορείας σας, πιστεύετε ότι σας καθόρισαν ως καλλιτέχνη;
Κ.Μ.: Οι δημιουργοί με τους οποίους συνεργάστηκα κυρίως στα πρώτα χρόνια της πορείας μου καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία μου ως καλλιτέχνη. Ο Σταμάτης Κραουνάκης κατά κύριο λόγο, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Ζήκας, ο Γιώργος Θεοφάνους αλλά και σημαντικοί συνάδερφοι τραγουδιστές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Δήμητρα Γαλάνη και πολλοί άλλοι.

-Το 2014 ερμηνεύσατε ένα ιδιαίτερα ανατρεπτικό τραγούδι, το «Σε μια φλέβα» σε στίχους του Κώστα Μπακούρη και μουσική του Ανδρέα Λάμπρου, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν στο 18 ΑΝΩ. Κοινωνική ευαισθητοποίηση;
Κ.Μ.: Σε θέματα που αποτελούν μάστιγα για την κοινωνία μας οι καλλιτέχνες έχουν την υποχρέωση να πάρουν θέση. Τα τραγούδια και γενικότερα τα έργα τέχνης δεν μπορούν από μόνα τους να αλλάξουν την κατάσταση αλλά μπορούν να αφυπνίσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Έτσι κι εγώ στο κάλεσμα του Κώστα Μπακούρη και του Ανδρέα Λάμπρου ανταποκρίθηκα με στόχο να μπει και από τη μεριά μας ένα μικρό λιθαράκι.

-Τελικά, ως πολίτες φοράμε παρωπίδες;
Κ.Μ.: Δεν μ' αρέσει να τσουβαλιάζουμε ανθρώπους και καταστάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι με παρωπίδες αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, έχουν ένα όραμα και πολλές φορές είναι οι πρωτοπόροι της ζωής. Η παιδεία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο και ας αγωνιστούμε όλοι μας για αυτή.

Σχόλια