10+1 τραγούδια που αξίζει να (ξανά)ακούσουμε, πριν αποχαιρετήσουμε το 2016

Κάτι λιγότερο από τρία εικοσιτετράωρα, υπολείπονται για να αποχαιρετήσουμε το 2016 και εμείς ετοιμάσαμε μία λίστα με 10+1 τραγούδια που αξίζει να (ξανά)ακούσουμε , πριν υποδεχθούμε το νέο έτος. Παρά το γεγονός ότι η δισκογραφία εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται, όπως όλοι οι τομείς, αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση και τις πωλήσεις δίσκων να μειώνονται κατά κόρον, αλλά αυτό δε σηματοδοτεί το τέλος της δημιουργίας, της παραγωγής και της διάδοσης νέων μουσικών προτάσεων.

1. Αλέξης Γούδας – «Τι μου θύμισες τώρα» / στίχοι-μουσική : Αλέξης Γούδας
Ο τραγουδοποιός και συγγραφέας, που διακρίθηκε το 2008 με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο που μας πέρασε κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Μεγάλη αγκαλιά». Το τραγούδι «Τι μου θύμισες τώρα» συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο, ενώ φέρει επίσης – σε παρένθεση- τον τίτλο «Άλμπουμ κάμερας». Και κάπως έτσι ξεκινά αυτή η ιδιότυπή μας μουσική αναδρομή


2. Πλέγμα – «Το βαλς του χειμώνα» / μουσική - στίχοι : Παντελής Κυραμαργιός, Ερμηνεία: Εύα Λαύκα
 Το «Βαλς του χειμώνα», συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο-δίσκο «Ως την άκρη της κλωστής», όπου διάφορες μορφές τέχνης ενώνονται για να αφηγηθούν την ιστορία, του διηγήματος του Παντελή Κυραμαργιού. 

 

3. Γιώργος Μητρογιαννόπουλος – «Τυχερός»/ μουσική: Γιώργος Μητρογιαννόπουλος, ποίηση: Κώστας Βάρναλης.
Τον Γιώργο Μητρογιαννόπουλο τον γνωρίσαμε πριν μερικά χρόνια μέσω της συμμετοχής του στην τέταρτη ακρόαση της Μικρής Άρκτου, με το τραγούδι «Ο δράκος», ένα τραγούδι εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία του Νίκου Κούνδουρου. Πέρυσι το Δεκέμβριο ο τραγουδοποιός κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο «Λόγια της σιωπής» από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Ένα από τα διαμάντια-  τραγούδια αυτού  του  δίσκου είναι και ο «Τυχερός» σε ποίηση του Κώστα Βάρναλη




4.Πέτρος Βεντουρής – «Όλα για όσα προσεύχεσαι» / μουσική- στίχοι: Βεντουρής Πέτρος
 Το τραγούδι του Πέτρου Βεντουρή «Όλα όσα προσεύχεσαι» κυκλοφορεί σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ''Θετική Φωνή" για την παγκόσμια μέρα κατά του AIDS. Δε θα μπορούσε να λείπει , λοιπόν,  από τη λίστα μας ένα τραγούδι που μας καλεί να πιστέψουμε σε κάτι καλύτερο. Αναμένουμε βέβαια να ακούσουμε και την πρώτη δισκογραφική δουλειά του τραγουδοποιού, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017.

5. Κίτρινα Ποδήλατα – «Χελιδόνι του χειμώνα» - the orchestra project / στίχοι-μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα
Το «Χελιδόνι του χειμώνα» δεν είναι ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2016, καθώς συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο «Ετών 16» του συγκροτήματος. Ωστόσο δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας, καθώς συμπεριλαμβάνεται στο νέο δίσκο του συγκροτήματος «Kίτρινα Ποδήλατα - the orchestra project» (2016), με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Τα Κίτρινα Ποδήλατα, συνεχίζουν ακόμη μία χρονιά να πρωτοτυπούν, παρουσιάζοντας νέα και παλιά τους τραγούδια σε αυτή την ακουστική version. Άραγε τι να περιμένουμε ακόμα από το συγκρότημα;



6.Μίλτος Πασχαλίδης – «H δική μας γλώσσα»/ στίχοι-μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης

Τι να πεις για το Μίλτο Πασχαλίδη και τις «Περσείδες», που κυκλοφόρησαν πριν από ένα μήνα περίπου; Πρόκειται για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς, όσον αφορά την ποιότητα, τους στίχους, τη μουσική και την πρωτοτυπία του. Το τραγούδι «Η δική μας γλώσσα», συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο «Περσείδες», που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.



7. Μιρέλα Πάχου – «Υπερήρωες» / στίχοι-μουσική: Μιρέλα Πάχου
Τη Μιρέλα Πάχου, τη γνωρίσαμε πριν από δύο χρόνια με το δίσκο «Μιρέλα». Είχα την τύχη να την ακούσω να ερμηνεύει τους «Υπερήρωες» στην πρόβα της στο Σταυρό του Νότου, τον περασμένο Νοέμβρη, όταν συναντήσαμε το Μίλτο Πασχαλίδη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Η Μιρέλα Πάχου δεν είναι απλά μία ταλαντούχα ερμηνεύτρια, αλλά μία εξαιρετική μουσικός. Ανυπομονώ να ακούσω τον επόμενο δίσκο της. Προς το παρόν, όμως, ας ακούσουμε τους «Υπερήρωές» της


8.Κώστας Τσίρκας – Μυρτώ Βασιλείου – «Η χώρα μου»/ μουσική - στίχοι: Κώστας Τσίρκας
Το τραγούδι «Η χώρα μου», συμπεριλαμβάνεται στο νέο δίσκο του Κώστα Τσίρκα και της Μυρτούς Βασιλείου «Μαζί το χειμώνα», που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες από τη Feelgood. Για το δίσκο αναλυτικότερα θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας σε μερικές ημέρες. Ο Κώστας Τσίρκας απείχε από τη δισκογραφία πάνω από δέκα χρόνια. Επέστρεψε, ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες και μέσω των τραγουδιών του μας σύστησε και τη Μυρτώ Βασιλείου, που θα μας απασχολήσει με τα επόμενα βήματά της στο μέλλον. Αυτό το χειμώνα λοιπόν, θα είμαστε μαζί τους, ακούγοντας τα τραγούδια τους στα ραδιόφωνα και στα ακουστικά μας.

9. Μανώλης Φάμελλος – «Δυο κομμάτια»/ στίχοι-μουσική : Μανώλης Φάμελλος
Ένα από τα πιο μελωδικά τραγούδια του 2016 είναι τα «Δυο κομμάτια» του Μανώλη Φάμελλου, που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες και θα συμπεριλαμβάνεται στον επερχόμενο δίσκο του τραγουδοποιού.
10. Σταμάτης Κραουνάκης – Για ‘σένα/ μουσική, στίχοι & ερμηνεία: Σταμάτης Κραουνάκης
«Μοναδική Πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια», λέει σε αυτό το τραγούδι ο Σταμάτης Κραουνάκης και έχει δίκιο. Το 2016 αποτελεί μία από τις πιο δημιουργικές χρονιές για τον αγαπημένο συνθέτη, που μαζί με την ομάδα του παρουσίασε σε όλη την Ελλάδα την παράσταση «Όλοι ένα, Φίλα με» σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Να σημειωθεί ότι σε λίγες ημέρες, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο.


+1. Delta Goodrem feat. GizzleEnough
Το μόνο ξένο τραγούδι που περιλαμβάνει η λίστα μας είναι το τραγούδι «Enough» της πολυβραβευμένης Αυστραλής τραγουδίστριας Delta Goodrem. Αξίζει να δείτε μάλιστα και το videoclip του τραγουδιού, που περνά ένα όμορφο κοινωνικό μήνυμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αυτοεκτίμηση, αλλά και τον προσωπικό αγώνα του καθενός.

Όπως παρατηρείτε, η λίστα μας  δεν περιλαμβάνει τραγούδια των αποθανόντων Leonard Cohen, David Bowie, George Michael, αλλά και των αναμενόμενων Ελλήνων ερμηνευτών. Μέσα σε αυτή την υπερπληροφόρηση του διαδικτύου, ας  ψάξουμε λίγο καλύτερα στις «μουσικές του γωνιές» και ας ανακαλύψουμε τραγούδια, που κάτι έχουν να πουν, πέραν της μονιμότητας του εφήμερου που κατακλύζει τα ραδιόφωνα.


Σχόλια