"Ταξιδεύοντας" στην Αστυπάλαια της Νικόλ Κατσάνη και του Λεωνίδα Μαριδάκη

Στιγμιότυπο του videoclip "Αστυπάλαια" 
Καλοκαίρι στην Αθήνα. Ο υδράργυρος έχει χτυπήσει κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και ό,τι άλλο χρώμα επιθυμεί. Είναι κάτι σαν σκωτσέζικο ντουζ. Κάποιοι έχουν φύγει για διακοπές - μη φανταστείτε ότι είναι πολλοί- και κάποιοι άλλοι επιλέγουν να μείνουν στην Αθήνα για πολλούς και διάφορους λόγους.

Κι όμως σε αυτές τις στιγμές ζέστης, υπάρχουν κάποια τραγούδια, που λειτουργούν λυτρωτικά για όλους εμάς που έχουμε μείνει στην όχι ακόμη άδεια Αθήνα, αλλά και για όσους μας χαιρετούν από τον τόπο διακοπών τους βγάζοντας σέλφι από κάποια παραλία.

Ένα από αυτά τα τραγούδια είναι και η "Αστυπάλαια", σε στίχους Νικόλ Κατσάνη και μουσική Λεωνίδα Μαριδάκη. Τραγούδι αέρινο, που ταιριάζει σε όλες τις εποχές του χρόνου, ανεξαρτήτως διαθέσεων και καταστάσεων. Ακόμα κι αν το νησί της Αστυπάλαιας πέφτει λίγο μακριά από την Αθήνα, ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης και η στιχουργός Νικόλ Κατσάνη, εκμηδενίζουν την απόσταση και μας μεταφέρουν μέσω του τραγουδιού τους στην Αστυπάλαια.

Οι δύο δημιουργοί συνιστούν ένα πολύ δυνατό μουσικό δίδυμο, που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο άμεσο χρονικό διάστημα. Αυτή την περίοδο ο Λεωνίδας Μαριδάκης περιοδεύει στην Κρήτη για συναυλίες, αλλά και λόγω της παράστασης "Σιλάνς Σιλβουπλέ", που βασίζεται στο βιβλίο της ηθοποιού και συγγραφέως Μαρινέλας Βλαχάκη, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Έχοντας  πολυετή εμπειρία στο χώρο της μουσικής, αλλά και του θεάτρου, υπογράφοντας τη μουσική σε πολλές παραστάσεις, που αποσπούν διθυραμβικές κριτικές, ο Λεωνίδας Μαριδάκης έχει εξελιχθεί καλλιτεχνικά με το πέρασμα του χρόνου.

Ήδη, μέσα στο χρόνο που μεσολάβησε από την κυκλοφορία του δεύτερου προσωπικού του δίσκου ("Σε βάθος δρόμου", Εκδόσεις Μετρονόμος 2010) έως και την κυκλοφορία του τραγουδιού "Δαίμων του τυπογραφείου" (στίχοι: Ν.Κατσάνη-Λ.Μαριδάκης, μουσική-ερμηνεία: Λ.Μαριδάκης), όσο και από την πρόσφατη κυκλοφορία του τραγουδιού "Αστυπάλαια", ο Λεωνίδας Μαριδάκης νομίζω ότι πλέον έχει βρει το στυλ τραγουδιών που του ταιριάζει, που τον κάνει να ξεχωρίζει, μέσα στον καταιγισμό τραγουδιών ευρείας και μόνο εμπορικής κατανάλωσης. Στην τραγουδοποιία του Λεωνίδα Μαριδάκη, θα επανέλθουμε σε επόμενο κείμενο στο άμεσο μέλλον, όταν θα κυκλοφορήσει επισήμως ο τρίτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Βάρκα στο σπίτι". (Σας προτείνω εκ των προτέρων να τον αγοράσετε! Είναι εκπληκτική δουλειά).

Όσον αφορά τη δικηγόρο και στιχουργό Νικόλ Κατσάνη, έχοντας μία λαμπρή καριέρα στη δικηγορία, τώρα μέσω της "Αστυπάλαιας", μας παρουσιάζει ένα πλήρες δείγμα δουλειάς της, υπογράφοντας εξ ολοκλήρου τους στίχους της Αστυπάλαιας. Κατά τη γνώμη μου, οι στίχοι της "Αστυπάλαιας", είναι υποδειγματικοί, άρτιοι καλλιτεχνικά και εύστοχοι.Δεν περιορίζονται στις κοινοτοπίες της ρίμας, αλλά μας επιδίδουν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, σκιαγραφώντας τη φυσιογνωμία του νησιού. Μέσω της μουσικής του Λεωνίδα Μαριδάκη, που συμπληρώνει άρτια την ιστορία του τραγουδιού ξεπερνιούνται τα περιγραφικά όρια του λόγου, χαριζοντάς μας λίγη από τη μαγεία της οποιασδήποτε Αστυπάλαιας, που αποτελεί ένα σύμβολο ελευθερίας από μία οποιαδήποτε εν δυνάμει δυσκολία, αφήνοντας πίσω τις Συμπληγάδες κερνώντας μας γλυκάνισο.

Το τραγούδι "Αστυπάλαια" σε στίχους Νικόλ Κατσάνη και μουσική Λεωνίδα Μαριδάκη, συμπεριλαμβάνεται στον τρίτο προσωπικό δίσκο του τραγουδοποιού με τίτλο "Βάρκα στο σπίτι", που αναμένεται να κυκλοφορήσει το προσεχές φθινόπωρο. Πριν λίγες ημέρες το τραγούδι κυκλοφόρησε οπτικοποιημένο, υπό τη σκηνοθετική ματιά της Βάσιας Αναγνωστοπούλου.

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν κι εμείς στη δική μας "Αστυπάλαια", όπου και όποια κι αν είναι...

 Περισσότερες πληροφορίες για τον τραγουδοποιό Λεωνίδα Μαριδάκη, αναζητήστε στα παρακάτω links:
 https://www.facebook.com/leonidas.maridakis
 http://leonidasmaridakis.weebly.com

Σχόλια