Η διεθνούς φήμης σοπράνο Τζένη Δριβάλα στην εκπομπή "Άνευ ορίων" στο Ράδιο Ιστιαία 100.4

Ακούστε εδώ την εκπομπή:


Τη Δευτέρα 11/09/2017 και ώρα 11 πμ., η εκπομπή "Άνευ ορίων" στο Ράδιο Ιστιαία 100.4 FM, έχει την τιμή να φιλοξενεί τη  διεθνούς φήμης σοπράνο Τζένη Δριβάλα. Αφορμή για τη συζήτησή μας, στάθηκε το αφιέρωμα "40 χρόνια χωρίς την Κάλλας" που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 24 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου στο Θέατρο Κνωσός (Κνωσού 11, Πλατεία Αμερικής).

Παραγωγή-μουσική επιμέλεια εκπομπής: Ράνια Παπαδοπούλου
Μας ακούτε στους 100,4 αλλά και διαδικτυακά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας www.radioistiaia.gr .Συντονιστείτε!  

Περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα αναζητήστε στην επίσημη ιστοσελίδα του Θεάτρου Κνωσός: www.theatroknossos.gr/

Λίγα λόγια για τη σοπράνο Τζένη Δριβάλα
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα, αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα: πιάνο και τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών, Βυζαντινή φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, χορό και ξένες γλώσσες. Τις μουσικές της σπουδές ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης (Γερμανία), από όπου και απεφοίτησε με άριστα.

Μετά από 3 διεθνή βραβεία σε διαγωνισμούς τραγουδιού (1ο Βραβείο "Β. Μπελλίνι" και Βραβείο "Μ. Κάλλας" - Ιταλία - και χρυσό μετάλλιο της πόλης της Τουλούζης - Γαλλία), κάνει το ντεμπούτο της στην Όπερα, στο ρόλο της "Λούτσια ντι Λαμμερμούρ" στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Ελλάδα). Αμέσως μετά ακολουθεί το ντεμπούτο στην Ιταλία, πάλι με τη "Λουτσία", στο Μπάρι, στο πλευρό του Χοζέ Καρρέρας και το ντεμπούτο στη Γαλλία με τη "Σονναμπούλα" στην Τουλούζη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μισέλ Πλασσόν, ρόλο που μερικά χρόνια αργότερα τη φέρνει στη σκάλα του Μιλάνου.

Με βάση τη Ζυρίχη ξεκινά διεθνή καρριέρα εμφανιζόμενη στα περισσότερα μεγάλα θέατρα Όπερας, πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Όπως στην Ιταλία, εκτός από τη Σκάλα του Μιλάνου, στην Όπερα της Ρώμης, Φλωρεντία, Βενετία, Κατανία, Νάπολη, Μπολόνια, Φεστιβάλ Σπολέτο (όπου και της απονέμεται η διάκριση "Καλύτερης Ερμηνείας" για το ρόλο της "Αντιγόνης" στην ομώνυμη Όπερα Τ. Τραεττά) κ.α. Στη Γαλλία, στο Παρίσι (με την "Τραβιάτα" και τον "Αριοδάντη" του Χαίντελ), Τουλούζη, Νίκαια, Μπορντώ, Μόντε Κάρλο κ.α. Στην Αυστρία, στην Κρατική Όπερα της Βιέννης (με τη "Λουτσία") και στη Φολκς - όπερ (με την "Κόρη του Συντάγματος"), Φεστιβάλ Ίννσμπρουκ (με την "Αρμίδα" του Γκλουκ). Στην Ελβετία, στη Ζυρίχη, Λοζάννη, Βασιλεία, Σαν Γκάλλεν, κ.α. Στη Γερμανία, στο Ντύσσελντορφ ("Τραβιάτα", "Μανόν"), Αμβούργο ("Τραβιάτα"), στην Ισπανία, στο Θέατρο Λίτσεο της Βαρκελλώνης ("Λούτσιο Σίλλα" του Μότσαρτ και "Μαρία Στούαρτ" του Ντονιζέττι), στην Αγγλία, στο Λονδίνο (Εθνική Όπερα της Αγγλίας - Θέατρο Κολοσσαίο) με τη "Μαρία Στούαρτ", καθώς επίσης "Οφίλια", στον "Άμλετ" του Α. Τόμα (Φεστιβάλ Κλερκενγουέλλ) και στο "Ρέκβιεμ" του Βέρντι με την ορχήστρα "Φιλαρμονία" (Καθεδρικός Ναός Γουίντσεστερ).

Εκτός από την Ευρώπη έχει εμφανιστεί και στην Αμερική. Στις Η.Π.Α., στη Νέα Υόρκη (New York City Opera) στους "Πουριτάνους" του Μπελλίνι, Χιούστον ("Τραβιάτα") κ.α. Στην Αργεντινή, (Μπουένος Αίρες - Θέατρο Κολόν). Επίσης στην Αυστραλία ("Πουριτάνοι" και "Τραβιάτα" στην Όπερα της Μελβούρνης) καθώς και στη Νότιο Αφρική (Κέηπ - Τάουν, στην "Τραβιάτα" και Πρετόρια στα "Παραμύθια του Χόφμαν", "Ντον Πασκουάλε" κ.α.).

Από το 1991 συνεργάζεται μόνιμα με την Εθνική Λυρική Σκηνή, έχοντας εμφανιστεί σε ρόλους του ρεπερτορίου της, όπως "Άννα Μπολένα", "Αττίλα", "Μποέμ", "Ελιξίριο του Έρωτα", "Απαγωγή από το Σεράι" κ.α. Επίσης εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε παραγωγές όπως οι παγκόσμιες πρεμιέρες των έργων του Θ. Μικρούτσικου "Η επιστροφή της Ελένης" (ως "Ελένη της Τροίας"), του Μίκυ Θεοδωράκη "Antigone", ως Αντιγόνη, στη "Μήδεια" του Κερουμπίνι (ως Γλαύκη), στον "Ιουλιανό Παραβάτη" του Χ. Βρόντου (ως Αρσινόη). Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών έχει εμφανισθεί στον "Φάουστ" του Γκουνώ ("Μαργαρίτα"), στον "Ερωτόκριτο" Γ. Μαρκόπουλου ("Αρετούσα").

Θεατρο
Εχει ερμηνευσει την "Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γ. Ρίτσου στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (2008), στην "Καταιγίδα" του Στρίντμπεργκ στο θέατρο Άσκηση (2012), την Ηλέκτρα στην "Ηλέκτρα - μητροκτονία" στο θέατρο Διέλευση (2012). Έχει επίσης συμμετάσχει στην παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών "Insenso όπερα" του Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (2012). Επίσης ηρωίδες του Σαίξπηρ στην παράσταση "περί έρωτος" - θέατρο Διέλευση (2013). Έχει ερμηνεύσει ως "Ελένη" το 2002 στην τραγωδία του Ευριπίδη "Ορέστης" με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Έχει επίσης ερμηνεύσει την "Κλυταιμνήστρα" στην τραγωδία του Αισχύλου "Αγαμέμνων" σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού, που παρουσιάστηκε, εκτός από την Αθήνα και στα φεστιβάλ Ζυρίχης και Τυφλίδας (2001-2002). Έχει συνεργαστεί με το σχήμα "Θεατροκίνηση" ερμηνεύοντας την "Κασσάνδρα" στις "Τρωάδες" σε μουσική Γ. Μεταλληνού και χορογραφία - σκηνοθεσία Ι. Σιδέρη. Ανάλογες συνεργασίες έχει και με το σχήμα "Ομάδα εδάφους" ("Ρέκβιεμ" και "Ιφιγένεια - το γεφύρι της Άρτας") σε μουσική Γ. Κουμεντάκη και χορογραφία Δ. Παπαιωάννου.

Έχει σκηνοθετήσει τις εξής όπερες: Puccini Suor Angelica (Φεστιβάλ Πεντέλης 2008), Verdi Traviata (ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας 2009), Puccini Butterfly (Αθήνα πολυχώρος EDO 2010), Traetta Antigone (Φεστιβάλ Καλαμάτας 2011).

Οι ηχογραφήσεις της περιλαμβάνουν :

"Songs I Love" (Somm-Records London 1995)
"Σταύρωση" (Βυζ. Όπερα του Γ.Μπουφίδη)
Christmas 2000 (Axion Production 2000)
Antigone - Μ. Θεοδωράκη
R.Strauss: Bretano Lieder - Daphne
"Aria" - Athens (2006) - Arias by Bellini, Verdi, Meyerbeer, Mozard

Έχει συμμετάσχει στις κινηματογραφικές ταινίες "Μαλίνα" του Β. Σρέτερ με την Ιζαμπέλ Υππερ (1993) και "Poussieres d'amour" του ίδιου (1996).

Στη τηλεόραση έχει ερμηνεύσει το ρόλο της "Άρμιδας" στην όπερα "Άρμιδα" του Γκλούκ για την Αυστριακή τηλεόραση

Σχόλια