Λεωνίδας Μαριδάκης:«Είμαστε φτιαγμένοι από την ομορφιά που έχουμε ζήσει»

«Μια Μαίρη Πόππινς» δίνει παντού ευτυχία με «δυο λογάκια φως», εκεί που για όλα «φταίει ο Ντρούπι». Ο «Δαίμων του τυπογραφείου» χτυπά. Μία «Βόλτα στο Θησείο» και λίγοι «κόκκοι καφέ» επιβάλλονται. Η λύση είναι μία. «Έρωτας ή τίποτα», θα αναφωνήσει ο ναυτικός «Κάποτε στη Ράδα», αγναντεύοντας την πανέμορφη «Αστυπάλαια». Όπως καταλαβαίνετε μετά από όλα αυτά, η Βάρκα έφτασε επιτέλους στο σπίτι. Ο πολυαναμενόμενος δίσκος του τραγουδοποιού Λεωνίδα Μαριδάκη με τίτλο «Βάρκα στο σπίτι», κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες από τις Εκδόσεις Μετρονόμος. Πρόκειται για την τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά του τραγουδοποιού που περιλαμβάνει δέκα τραγούδια σε δική του μουσική και στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Φωτεινής Λαμπρίδη, Νικόλ Κατσάνη, Ειρήνης Σουργιαδάκη, Πάνου Αντωνάτου και Μάρκου Μαριδάκη. Σε αυτό το νέο δίσκο, ο τραγουδοποιός μας παρουσιάζει μία νέα πτυχή του καλλιτεχνικού του γίγνεσθαι συνδυάζοντας εύθυμες μελωδίες και ευρηματικούς στίχους.
Σε ένα μικρό διάλειμμα από τις πρόβες του για την επίσημη παρουσίαση του νέου του δίσκου στις 19 Απριλίου στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα, ο τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης μας μίλησε για το δίσκο του και τα επόμενα σχέδιά του.
Συνέντευξη του τραγουδοποιού Λεωνίδα Μαριδάκη στη Ράνια Παπαδοπούλου

-«Βάρκα στο σπίτι», ο νέος σας προσωπικός δίσκος που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος. Μιλήστε μας για αυτό.
Λ.Μ.: Το «Βάρκα στο σπίτι» είναι το τρίτο προσωπικό μου άλμπουμ που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Είναι το αποτέλεσμα μιας αρκετά μεγάλης διαδρομής στην οποία μάζεψα εμπειρίες, στίχους, λόγια και μουσικές μέχρι που σχημάτισα αυτό τον κύκλο τραγουδιών. Την «πάσα» για να τον ολοκληρώσω μου έδωσαν οι στίχοι του ομότιτλου τραγουδιού «Βάρκα στο σπίτι» που μου εμπιστεύτηκε ο μοναδικός Μάνος Ελευθερίου. Τους στίχους στο άλμπουμ υπογράφουν, εκτός από το Μάνο Ελευθερίου και εμένα, η Φωτεινή Λαμπρίδη, η Νικόλ Κατσάνη, η Ειρήνη Σουργιαδάκη, ο Πάνος Αντωνάτος και ο Μάρκος Μαριδάκης.

-Ποια η αισθητική προσέγγιση που προτιμάτε να ακολουθείτε μουσικά και ενορχηστρωτικά;
Λ.Μ.: Μου αρέσουν οι φόλκ φόρμες όπως το country το swing, το μπολέρο, οι ρούμπες και μια αλλού δυναμική και αλλού τρυφερή οπτική. Όλα τα τραγούδια με ελάχιστες εξαιρέσεις βασίζονται πάνω στην κιθάρα, το βιμπραντονεόν (κάτι σαν το ακορντεόν), τα κρουστά, το κοντραμπάσο, τα χάλκινα πνευστά, το βιολί. Ο ήχος σε αυτό το δίσκο μου (σε αντίθεση με τον προηγούμενο) είναι ακουστικός και συνάμα ρυθμικός. Μου αρέσει να δουλεύω με δημιουργικούς μουσικούς που προτείνουν λύσεις έτσι που η μουσικότητα να ποτίζει τα λόγια.

-Μέσω του τρίτου σας δίσκου, ο ακροατής μπορεί να καταλάβει ότι είστε πιο κατασταλαγμένος μουσικά. Πόσο δύσκολο είναι για ένα δημιουργό να ανακαλύψει τι του ταιριάζει περισσότερο;
Λ.Μ.: Κάθε βήμα είναι και μια ανακάλυψη. Ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να είναι. Ο πρώτος μου δίσκος είχε  ένα μίγμα από διαφορετικά ήδη μέσα σε μια λάτιν-τζάζ ενορχήστρωση και ατμόσφαιρα, ο δεύτερος μια σαφή folk /rock κατεύθυνση. Στο «Βάρκα στο σπίτι» προέκυψε αβίαστα το αποτέλεσμα καθώς άφησα τις ίδιες τις φόλκ φόρμες να με οδηγήσουν. Διατηρώ πάντα την περιέργεια μου για το επόμενο τραγούδι, για τον επόμενο δίσκο, δεν μου αρέσει να προκαταβάλω το αποτέλεσμα. Έτσι μένω ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να σχηματιστεί το πρόσωπο του δίσκου.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με το Μάνο Ελευθερίου;
Λ.Μ.: Αφορμή ήταν το προηγούμενό μου άλμπουμ και η παρουσίαση που μου έκανε ο Μάνος Ελευθερίου ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον Αθήνα 9.84, τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. Κατόπιν συναντηθήκαμε για ένα καφέ και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε κουβέντα έβγαλε από την τσέπη του και μου έδωσε τους στίχους του «Βάρκα στο σπίτι». Τόσο απλά, τόσο γενναιόδωρα...

-Ποια η σημασία της βάρκας ως σύμβολο στο τραγούδι σας, αλλά και στις μέρες μας;
Λ.Μ.: Είναι ένα πολύ ισχυρό και πολυεπίπεδο σύμβολο. Το τραγούδι αυτό δεν μπορεί να μη φέρει στο μυαλό τις εικόνες με τους πρόσφυγες και τα σωσίβια, όμως μιλάει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο για μια εισβολή από κάτι μαγευτικό και άγνωστο συνάμα. Μέσα από αυτό το σύμβολο μιλάει για το μέσα μας και το έξω μας, τις γραμμές που χωρίζουν το δημόσιο βίο από τον ιδιωτικό, το βαθύ αποτύπωμα της αγάπης. Μιλάει και για το απροσδόκητο στη ζωή μας με αυτή την τρομερή ανατροπή που έχει στο τέλος.

-Οι αγάπες που επικαλείστε στο τραγούδι «Βάρκα στο σπίτι», κατά ποιο τρόπο γίνονται αστέρια όταν σβήνουν;
Λ.Μ.: Υπάρχουν αγάπες που κάνουν το χρόνο που περνάει να αξίζει. Αυτές οι αγάπες όταν περάσουν αφήνουν ένα λαμπερό, μακρινό χνάρι στον ουρανό για να ρεμβάζουμε τις νύχτες και να θυμόμαστε πως είμαστε φτιαγμένοι από την ομορφιά που έχουμε ζήσει.

-Δανείζομαι τον τίτλο ενός τραγουδιού σας. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε,  πόσο ανάγκη έχουμε να πιστέψουμε στα παραμύθια και στη μαγεία μιας Μαίρη Πόππινς;
Λ.Μ.: Η Μαίρη Πόππινς είναι ένα διαχρονικό, πια, σύμβολο. Οι στίχοι της Νικόλ Κατσάνη μου έδωσαν την ευκαιρία να γράψω ένα τραγούδι για την αθωότητα με έναν τρόπο που μου ταιριάζει πολύ. Τη φαντασία και την καλοσύνη της Μαίρη Πόππινς δεν πρέπει να την ξεχνάμε σε μια εποχή που παιδάκια συνεχίζουν να λιώνουν κάτω από τις βόμβες των ισχυρών.  Δεν ξέρω αν ένας καλύτερος  κόσμος είναι εφικτός αλλά η ζωή μας στερείται νοήματος αν δεν προσπαθήσουμε για αυτό.

-Εν τέλει, η αγάπη είναι το «φάρμακο» για να γιατρέψουμε τις πληγές που προκάλεσε και προκαλεί η οικονομική και η ευρύτερη αξιακή κρίση που βιώνουμε;
Λ.Μ.: Ναι. Η αγάπη και ο σεβασμός προς τον άνθρωπο αλλά και τα άλλα πλάσματα του πλανήτη. Και σίγουρα όχι ο πόλεμος, ο θρησκευτικός φανατισμός αλλά και ο οικονομικός φανατισμός των αγορών.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Λ.Μ.: Τα σίγουρα σχέδια των επομένων ήμερων περιλαμβάνουν 4 παρουσιάσεις του άλμπουμ. Ξεκινάω από εδώ στην Αθήνα που η επίσημη παρουσίαση θα γίνει Πέμπτη 19 Απριλίου στις 9 μ.μ. στη μουσική σκηνή «Σφίγγα». Θα παρουσιάσω ζωντανά όλα τα τραγούδια και καλεσμένοι μου επί σκηνής θα είναι ο Σπύρος Γραμμένος και ο Αργύρης Λούλατζης που συμμετέχουν και στο cd. Θα μιλήσουν επίσης για τη δουλειά ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος. Θα ακολουθήσει το Ηράκλειο Κρήτης στις 25/4, 8μμ στο «Πολύκεντρο», τα Χανιά στις 27/4, 8:30μμ στο εξαιρετικό «Μουσείο Τυπογραφίας» και ο Αγ. Νικόλαος στο αγαπημένο μουσικό στέκι «Περίπου» στις 4/5, 9:30μμ. Σε όλες τις βραδιές θα παίξω τα τραγούδια ζωντανά θα μιλήσουν κάποιοι εκλεκτοί φίλοι από το χώρο του τραγουδιού και όχι μόνο και η εισοδος θα είναι δωρεάν. Η «Βάρκα στο σπίτι» μόλις έχει σαλπάρει.

Σχόλια