Απόστολος Κίτσος: «Είναι παρωχημένο να αντιλαμβανόμαστε την ποίηση ως κάτι εστέτ και ελιτίστικο»


Ήδη από την  αρχή της πορείας του ο Απόστολος Κίτσος κατάφερε να ξεχωρίσει για  τη μελωδικότητα της φωνής του και την αισθαντική ερμηνεία του. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θήβα, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, κλασικού τραγουδιού και ανωτέρων θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και αργότερα, μαθήματα τραγουδιού στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με καθηγήτρια την Έλλη Πασπαλά. 

Το 2011-12 συνεργάστηκε ως τραγουδιστής με ένα αγγλόφωνο συγκρότημα επάνω σε πρωτότυπο υλικό, ενώ το 2013-14 διακρίθηκε ως ερμηνευτής στην 4η Ακρόαση της «Μικρής Άρκτου» του Παρασκευά Καρασούλου, με τα τραγούδια «Γλυκός Γενάρης» και «Βήμα εκτός» σε στίχους και μουσική του Σπύρου Παρασκευάκου, ενώ συμμετείχε σε σειρά συναυλιών και αφιερωμάτων. Συνεργάστηκε με την Έλλη Πασπαλά και τη συμφωνική ορχήστρα νέων “Underground Youth Orchestra” του Κώστα Ηλιάδη από το 2013 έως το 2016 και με το Γιάννη Μαρκόπουλο και την ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» το 2015. 

Το Δεκέμβρη του 2017 κυκλοφόρησε η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κάτι Παράξενο» από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, ένας κύκλος μελοποιημένων ποιημάτων σε συνεργασία με τον τραγουδοποιό Μιχάλη Καλογεράκη.

Αφορμή της συζήτησής μας, στάθηκε η συναυλία του με τον Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη στις 17 Ιουνίου στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, όπου θα παρουσιάσουν τα τραγούδια του ομώνυμου δίσκου που κυκλοφόρησε από τη Μικρή Άρκτο, τραγούδια από την προηγούμενη δισκογραφική τους πορεία, ανέκδοτα τραγούδια που ίσως συμπεριληφθούν σε κάποια μελλοντική δουλειά, αλλά και τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, που τους έχουν καθορίσει καλλιτεχνικά.

-Τι μεσολάβησε για εσάς από τη διάκρισή σας στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου μέχρι και την κυκλοφορία του δίσκου «Κάτι παράξενο»;
Μεσολάβησαν συναυλίες με το Γιάννη Μαρκόπουλο αλλά και με την Έλλη Πασπαλά και την Underground Youth Orchestra, μια εξαιρετική συμφωνική ορχήστρα νέων υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη. Κυρίως όμως μεσολάβησε η προετοιμασία και η ηχογράφηση του δίσκου μας, που ήταν πολύ απαιτητική και κοπιαστική και διήρκησε περίπου τρία χρόνια.

-Ο δίσκος αποτελείται από πέντε μελοποιημένα ποιήματα και δύο ορχηστρικές συνθέσεις. Με ποιο κριτήριο επιλέξατε τα συγκεκριμένα ποιήματα;
Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο, αισθητικό ή εννοιολογικό. Συμπεριλάβαμε ποιήματα που χτυπούσαν, για διαφορετικό λόγο το καθένα, κάποια ευαίσθητη χορδή και μιλούσαν για πράγματα που θέλαμε κι εμείς να μιλήσουμε, να τραγουδήσουμε και να επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας. Ας πούμε, ο στίχος «Οι φίλοι, ξέρεις, λιγοστεύουνε/γίνονται δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές» από το «Καλό Φεγγάρι» του Μιχάλη Γκανά περιγράφει μία μετάβαση που βιώνουμε πολύ έντονα σε αυτήν τη φάση της ζωής μας καθώς πλησιάζουμε τα τριάντα και κλεινόμαστε όλο και περισσότερο σε πιο μοναχικούς τρόπους ζωής, δυσκολευόμενοι να ανοιχτούμε και να βάλουμε κάποιον άλλον μέσα στη ζωή μας.

-Κατά τη γνώμη σας η μελοποιημένη ποίηση απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό;
Όχι καθόλου. Είναι νομίζω παρωχημένο να αντιλαμβανόμαστε την ποίηση ως κάτι εστέτ και ελιτίστικο.

-Τι συμβολίζει η γάτα στο εξώφυλλο του δίσκου σας;
Τη διαλέξαμε αρχικά γιατί αγαπάμε πολύ τις γάτες και δεύτερον γιατί η γάτα είναι «κάτι παράξενο» αλλά και πολύ γοητευτικό συνάμα, είναι ένα πλάσμα που δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος γι’ αυτό που σκέφτεται, που δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις, όμως σε σαγηνεύει άμα τη εμφανίσει.
-Τι σηματοδοτεί για εσάς η κυκλοφορία αυτού του δίσκου;
Είναι τεράστια η χάρα αλλά και η αγωνία, γιατί επιτέλους μοιραζόμαστε το κόπο χρόνων και μια δουλειά που πιστεύουμε και αγαπάμε πολύ με το ευρύ κοινό. Ελπίζουμε να βρούμε κι άλλους πολλούς συνοδοιπόρους σ’ αυτό μας το εγχείρημα, όπως βρήκαμε την εταιρεία μας, τη Μικρή Άρκτο, που μας στήριξε από την πρώτη στιγμή και αγκάλιασε το δίσκο μας με αγάπη και θάρρος.
 
-Στο δίσκο επίσης και η ενορχήστρωση φέρει την υπογραφή σας. Πώς προσεγγίσατε τα ηχογραφήματα;
Επειδή τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου είναι γραμμένα από το Μιχάλη έπρεπε να μπω μ’ έναν τρόπο στο δικό του κόσμο, αλλά ταυτόχρονα να τα φέρω και κοντά στο δικό μου. Προσπάθησα, λοιπόν, αφενός να αναδείξω τις ιδιαίτερες ποιότητες του κάθε τραγουδιού και αφετέρου να δημιουργήσω μια ενιαία ηχητική ατμόσφαιρα και μία μουσική συνοχή στο υλικό.  Έδωσα, επίσης, μεγάλη σημασία στο φυσικό ήχο των οργάνων και προσπάθησα να πειραματιστώ με έναν μαξιμαλιστικό και πυκνό ήχο, κάτι που καιρό είχα απωθημένο.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Την Κυριακή στις 17 Ιουνίου σας περιμένουμε όλους στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου στην Πανεπιστημίου για να σας παίξουμε το δίσκο μας και τραγούδια που αγαπάμε. Έχουμε και κάποιες συναυλίες εκτός Αθηνών και από το χειμώνα θα συνεχίσουμε δυναμικά τα live με το Μιχάλη &  τον Παντελή.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Απόστολο Κίτσο αναζητήστε στο: https://www.facebook.com/apostolos.kitsos.9

Σχόλια